ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΛΙΓΑ ΕΔΩ ΚΑΙ ΠΙΟ ΠΟΛΛΑ ΣΤΟ
http://www.safemagazine.grΕιλικρινά δεν ξέρω αν επιτρέπεται η αναδημοσίευση, αλλά λόγω του ότι το περιοδικό είναι free-press και δωρεάν online, κι επίσης επειδή αυτά που λέει ούτε τα 'χαμε σκεφτεί (Που προφανώς θα 'πρεπε) ούτε τα 'χαμε ακούσει (αυτό που λένε ανήκουστο), θεώρησα ότι πρέπει να βάλω στο blog, τουλάχιστον ένα μέρος. Αν δε σας πέσουν τα μαλλιά, πηγαίνετε στην ιστοσελίδα για περισσότερα. Πιθανόν οι πιο υποψιασμένοι και "ψαγμένοι" να τα ήξεραν. Εγώ που δεν έχω κυριολεκτικά ιδέα τι μου γίνεται, τα άκουσα πρώτη φορά πέρσι απ'το συμπαθή master του Tae-Kwon-Do, που στέλνω τα παιδιά μου.
Θυμίζω προκαταβολικά την "Αποποίηση ευθυνών" που θα τη διαβάσετε στο τέλος του post.
Φιλική ενημέρωση
Εν Οίδα
SAFE. Περιοδικό για τα αποσιωπημένα νέα υγείαςΘέμα: Γάλα
Η άλλη πλευρά του νομίσματος
Γάλα. Μια τροφή απαραίτητη για τους ανθρώπους. Μια τροφή που πρέπει να καταναλώνουμε καθημερινά για να προασπίσουμε την υγεία μας. Ένας από τους κυριότερους λόγους; Η πρόληψη της οστεοπόρωσης. Αν πίνουμε γάλα, λαμβάνουμε το επαρκές ασβέστιο για γερά οστά. Οι μητέρες κυνηγάνε τα παιδιά τους που δεν πίνουν γάλα, γιατί πιστεύουν ότι αν δεν πίνουν δεν θα αναπτυχθούν σωστά. Τι θα λέγατε όμως αν μαθαίνατε ότι το γάλα όχι μόνο δεν είναι απαραίτητη τροφή για τον άνθρωπο, αλλά ότι η κατανάλωσή του μπορεί να του βλάψει την υγεία; Τι θα λέγατε αν μαθαίνατε ότι το γάλα μπορεί να βλάψει την υγεία των παιδιών σας αλλά και την δική σας υγεία, προκαλώντας για παράδειγμα καρκίνο του μαστού για τις γυναίκες και προστάτη για τους άνδρες;
Και ότι η κατανάλωση γάλακτος όχι μόνο δεν προλαμβάνει την οστεοπόρωση αλλά μπορεί και να την προκαλεί; Τι θα λέγατε αν μαθαίνατε ότι όλη αυτή η φημολογία του απαραίτητου για την υγεία μας γάλακτος δεν είναι παρά μια προπαγάνδα των γαλακτοβιομηχανιών, για να αυξήσουν το τζίρο τους; Και ότι μας έχουν κάνει πλύση εγκεφάλου να
θεωρούμε υγιεινή μια τροφή που βλάπτει την υγεία μας. Ας δούμε λοιπόν ποια είναι η
αλήθεια για το γάλα και την επίδρασή του στην υγεία μας.
Γράφει ο Μάριος Δημόπουλος, Διατροφολόγος,
Μέλος του American Council for Applied Clinical Nutrition
Γάλα:
Μια ακατάλληλη τροφή για τον άνθρωπο.Το γάλα είναι μια τροφή που παράγεται από τα θηλαστικά για να τρέφουν τα μικρά τους, μέχρι να μπορούν να φάνε την κανονική τους τροφή. Ο άνθρωπος όμως παραβιάζει την φύση του και συνεχίζει να το καταναλώνει για όλη του τη ζωή. Πολλοί άνθρωποι σε όλο τον κόσμο δεν πίνουν γάλα όταν απογαλακτιστούν. Οι Κινέζοι αντιδρούν με σιχαμάρα όταν πρέπει να πιουν γάλα. Η αντίδρασή τους είναι η ίδια με την δική μας, αν μας έδιναν να πιούμε αίμα. Οι Ινδιάνοι, πολλές φυλές της Αφρικής, πολλοί Ασιάτες και οι Πολυνήσιοι δεν πίνουν γάλα, και όμως αυτοί οι άνθρωποι είναι υγιείς και δεν έχουν έλλειψη ασβεστίου.
Ο Dr. A. R. P. Walker, του South African Institute for Medical Research βρήκε ότι παρά το ότι θεωρείται ότι μεγάλες ποσότητες ασβεστίου είναι απαραίτητες για τις εγκυμονούσες γυναίκες και τις γυναίκες που θηλάζουν, κάτι τέτοιο δεν είναι αλήθεια. Βρήκε ότι οι γυναίκες της φυλής Bantu, οι οποίες λαμβάνουν λίγο ασβέστιο από τη διατροφή τους και δεν πίνουν γάλα,
παράγουν πολύ καλύτερης ποιότητας γάλα στο μαστό από ότι οι Βρετανίδες και Αμερικανίδες μητέρες. Ανθρωπολογικές μελέτες πρωτόγονων ανθρώπων αποδεικνύουν ότι το γάλα μετά τον απογαλακτισμό δεν είναι απαραίτητο ή και επιθυμητό. Το γάλα έχει αποδειχθεί ότι δεν είναι πλήρης τροφή ούτε για τα νεαρά ζώα. Μετά από λίγους μήνες ζωής στα νεαρά
μοσχάρια πρέπει να χορηγούνται συμπληρώματα μετάλλων διότι διαφορετικά είναι πιθανό να πεθάνουν από αναιμία. Το γάλα δεν είναι μια πλήρης τροφή για να παρέχει τις ανάγκες των οργάνων του σώματος που κατασκευάζουν αίμα.
Δυσανεξία στη λακτόζη του γάλακτοςΟ πρωτόγονος άνθρωπος ήταν κυνηγός. Για 100.000 χρόνια με κρέας, ψάρια, χόρτα και καρπούς. Το γάλα (όπως και τα δημητριακά) μπήκαν στην διατροφική αλυσίδα τα τελευταία 8.000 χρόνια. Δυστυχώς ο άνθρωπος (με εξαίρεση τους Βορειοευρωπαίους) δεν έχει «εγκληματιστεί» με αυτή την τροφή. Πολλοί άνθρωποι δεν μπορούν να χωνέψουν το γάλα. Για την πέψη του γάλακτος είναι απαραίτητο ένα ένζυμο, η λακτάση, που διασπά τη γαλακτόζη, ένα από τα βασικά σάκχαρα που υπάρχουν στο γάλα. Η ικανότητα να παράγει ο ανθρώπινος οργανισμός το ένζυμο αυτό χάνεται μετά την ενηλικίωση.
Πολλοί άνθρωποι πίνοντας γάλα έχουν φουσκώματα ή διάρροια. Αυτό σημαίνει ότι έχουν ανεπάρκεια λακτάσης. Από όλη την ανθρωπότητα μόνο οι Βορειοευρωπαίοι μπορούν να πέψουν το γάλα, καθώς σε αυτούς η ανεπάρκεια λακτάσης κυμαίνεται στο 5% περίπου. Στον αντίποδα βρίσκονται οι Αφρικανοί. Το 97-100% των ενήλικων Αφρικανών δεν μπορεί να παράγει λακτάση. Αυτό σημαίνει ότι η κατανάλωση γάλακτος βλάπτει αυτούς τους πληθυσμούς.
Τι ισχύει όμως για εμάς τους Έλληνες; Το 60 με 90% των ενήλικων Ελλήνων έχουν ανεπάρκεια λακτάσης. Με άλλα λόγια 6 στους 9 ενήλικες Έλληνες δεν μπορούν να χωνέψουν το γάλα. Και όμως μας προβάλλουν το γάλα σαν μια τροφή που πρέπει να καταναλώνουμε καθημερινά!
Τι περιέχεται στο γάλα που πίνουμε;Συχνά υπολείμματα αντιβιοτικών βρίσκονται στο γάλα. Αυτά μπορούν να προκαλέσουν ανεπιθύμητες αντιδράσεις σε ανθρώπους που είναι αλλεργικοί σε αντιβιοτικά και μπορούν επιπλέον να προκαλέσουν αντίσταση στην αποτελεσματικότητα των αντιβιοτικών όταν αυτά χρειάζονται κατά τη διάρκεια κάποιας σοβαρής ασθένειας. Επιπλέον το γάλα περιέχει πολλά μικροβιοκτόνα τα οποία είναι επιβλαβή για την υγεία μας. Σε μια παλιά επιθεώρηση του
FDA είχε βρεθεί ότι το γάλα σε 11 μεγάλες πολιτείες των ΗΠΑ περιείχε DDT. Όταν το γάλα εκτίθεται στον αέρα, σχηματίζει ένα κατάλληλο περιβάλλον για να αναπτυχθούν βακτήρια και μικρόβια. Ευτυχώς τα περισσότερα βακτήρια είναι αβλαβή, κάποια είναι ωφέλιμα για τον άνθρωπο, άλλα όμως μπορεί να είναι πολύ επιβλαβή και να προκαλέσουν ακόμα και τον θάνατο. Το γάλα μολύνεται με βακτήρια όταν εκτίθεται στον αέρα. Το γάλα που προορίζεται για μωρά ποτέ δεν εκτίθεται στον αέρα. Το βρέφος λαμβάνει το γάλα κατευθείαν από τη μητέρα στο σώμα και το καταπίνει. Το κοινό έχει αφεθεί να πιστεύει ότι η παστερίωση σκοτώνει τα βακτήρια στο γάλα. Αυτό είναι αλήθεια ότι συμβαίνει
αμέσως μετά την παστε-
ρίωση του γάλακτος, αλλά μετά καθώς ο χρόνος περνάει τα βακτήρια αρχίζουν να αναπτύσσονται ξανά. Ο αριθμός των βακτηρίων στο παστεριωμένο γάλα αυξάνει κατά χι-
λιάδες καθώς οι ώρες περνούν. Ο Dr. Maynard Murray έχει χαρακτηρίσει το παστεριωμένο γάλα ως μια «σούπα βακτηρίων», επειδή όταν τα βακτήρια σκοτώνονται με την παστερίωση, τα νεκρά βακτήρια παραμένουν στο γάλα. Καθώς αυτά τα νεκρά βακτήρια αποσυντίθενται, σχηματίζουν ένα τοξικό ή δηλητηριώδες υλικό, το οποίο μπορεί, αν η συγκέντρωσή του γίνει αρκετά μεγάλη, να προκαλέσει ασθένεια.
Το γάλα βλάπτει την υγεία των παιδιών
Οι γονείς τρέφουν τα παιδιά τους με γάλα για να είναι υγιή. Τι θα λέγατε όμως αν μαθαίνατε ότι έτσι βλάπτετε την υγεία των παιδιών σας; Ο Dr. H. M. Sinclair, πρόεδρος του Magdalenia College, Oxford University, επιφανής ερευνητής θεμάτων διατροφής, είχε αναγνωρίσει την κατωτερότητα του αγελαδινού γάλακτος και την τάση να υπερτρέφουμε τα παιδιά με γάλα. Ο Dr. Sinclair πιστεύει ότι η υπερβολική κατανάλωση γάλακτος κατά την περίοδο που το παιδί αναπτύσσεται δεν είναι επιθυμητή και μπορεί να προκαλέσει πρώιμη ωρίμανση που μπορεί να οδηγήσει σε χρόνιες εκφυλιστικές παθήσεις. Με άλλα λόγια υπερτρέφοντας το παιδί κατά την ανάπτυξη με γάλα μειώνουμε αυτή την περίοδο, φέρνουμε το σχήμα του ενήλικα γρηγορότερα και μειώνουμε τη ζωή. Η υπερβολική γρήγορη ανάπτυξη των παιδιών στις ΗΠΑ και σε άλλες δυτικές κοινωνίες, όπου γίνεται υπερκατανάλωση γάλακτος, μπορεί να συμ-
βάλλει στην ανάπτυξη εκφυλιστικών παθήσεων όπως καρδιοπάθεια, νεφροπάθεια και καρκίνο.
Οι γιατροί Harold D. Lyncn και W. D. Snively, Jr, σε μια συνάντηση του American Medical Association στη Μιννεάπολη, ανέφεραν ότι ποτά όπως το γάλα και οι χυμοί κατεβαίνουν
στο λαιμό του μωρού πολύ εύκολα, ενώ τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνες, που πρέπει να φαγωθούν ώστε το παιδί να αναπτυχθεί υγιές, δεν είναι γλυκές και πρέπει να μασηθούν.
Τα παιδιά εύκολα συνηθίζουν σε αυτές τις τροφές που χρειάζονται λίγη προσπάθεια για να φαγωθούν και κατά συνέπεια προτιμούν τις υγρές, γλυκές τροφές. Έτσι στερούνται μιας καλής διατροφής που αποτελείται από τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνες όπως κρέας, πουλερικά, ψάρι και άλλες τροφές που πρέπει να μασηθούν και έτσι αναπτύσσουν φθορά στα δόντια και μολυσματικές ασθένειες.
Οι διατροφολόγοι Amy L. Daniels και Gladys Everson του State University of Iowa, ανέφεραν σε μια μελέτη για τη φτωχή διατροφή προσχολικών παιδιών ότι πολλά παιδιά που καταναλώνουν πολύ γάλα συχνά εμφανίζουν αναιμία, δυσκοιλιότητα και έλλειψη βιταμινών (το γάλα δεν περιέχει όλες τις απαραίτητες βιταμίνες). Ο Dr. Alfred S. Schwarts, επίκουρος καθηγητής Κλινικής Ιατρικής στο Washington University αναφέρει ότι σοβαρή διατροφική αναιμία είναι πιο συχνή ανάμεσα στα παιδιά που πίνουν μεγάλες ποσότητες γάλακτος.
Ο Dr. Eugene Rosamond σε μια συνάντηση παιδιατρικής και ιατρικής κοινότητας είπε ότι η συμβουλή να πίνουν τα παιδιά καθημερινά γάλα είναι μια εξαιρετική εμπορική προπαγάνδα, αλλά κακή ιατρική συμβουλή. Επίσης είπε ότι περίπου το 7% των άρρωστων παιδιών που πηγαίνουν στο γιατρό είναι άρρωστα επειδή η μητέρα τους τα ανάγκαζε να πίνουν περισσότερο γάλα από ότι χρειάζονταν. Ο Dr. Rosamond αναφέρει τα ακόλουθα τυπικά συμπτώματα από την τόσο πολύ κατανάλωση γάλακτος στη διατροφή των παιδιών:
αναιμία, δυσκοιλιότητα, ευερεθιστότητα, άρνηση να φάει, μη ξεκούραστος ύπνος και άσχημα όνειρα.
Τα παιδιά χρειάζονται καλές στερεές τροφές όπως κρέας, πουλερικά, ψάρια, αυγά, φρέσκα λαχανικά και φρούτα για να είναι υγιή, και όχι γάλα.
Αποποίηση ευθυνώνΣτο άρθρο παρουσιάζονται πληροφορίες από την διεθνή βιβλιογραφία σχετικά με την επίδραση του γάλακτος στην ανθρώπινη υγεία. Οι θέσεις που παρουσιάζονται στο άρθρο αποτελούν θέσεις των συγγραφέων των πηγών και δεν αποτελούν απαραίτητα τις θέσεις του
συγγραφέα ή του περιοδικού. Τα όσα αναφέρονται
δεν αποτελούν προτροπή για κατανάλωση ή για αποφυγή της κατανάλωσης γάλακτος και
δεν αποτελούν ιατρικές συμβουλές, μόνος αρμόδιος για τις οποίες είναι ο προσωπικός γιατρός του κάθε αναγνώστη.
www.safemagazine.gr