Αυτό απάντησε σύμβουλος του οικονομικού επιτελείου των ΗΠΑ, σε ερώτηση τι γίνεται σήμερα, με λίγα λόγια.
Ενημερωμένος Έλληνας δημοσιογράφος (Καθημερινή) εξήγησε τα έξι στάδια της κρίσης. Τα τρία πρώτα έδειξαν τα σημάδια τους και έπονται οι συνέπειες στα άλλα τρία :
Πρώτο σκάσιμο φούσκας. 1) Αγορά ακινήτων. Η απάτη των subprimes, ειδικά στις ΗΠΑ.
Δεύτερο χτύπημα. Η Χρηματοπιστωτική κρίση. Τα υπερβολικά ενθαρρυντικά πλάνα των μεγάλων οργανισμών με τα τεράστια ανοίγματα σε επισφαλή χρηματοοικονομικά προϊόντα.
Τρίτο, άμεσα συνδεδεμένο με το δεύτερο. Πρόβλημα ρευστότητας, πάγωμα πίστωσης. Ανακοπή στην κυκλοφορία των παγκόσμιων οδών εμπορίου.
Αυτά τα είδαμε. Επειδή στην Ελλάδα δεν το 'πιασαν τα "σαϊνια", ακουγόντουσαν διάφορες παπαριές περί "ψυχολογικής όχι υπαρκτής κρίσης", περί επηρεασμού των καταναλωτών και τέτοια. Όταν άρχισαν να σφραγίζονται δεκάδες χιλιάδες επιταγές, άλλαξαν λίγο τροπάρι, ειδικά οι ειδήμονες των ΜΜΕ.
Τέταρτο : Κοινωνική έκρηξη, κοινωνικές αναταραχές (απολύσεις, εκτόξευση ανεργίας, άνοδος τυφλής βίας, εγκληματικότητας)
Πέμπτο : Πολιτικές ανατροπές (βλέπε Ισλανδία, κι έπονται άλλα ίσως χειρότερα)
Έκτο : Γεωπολιτική κρίση. Το πιο κρίσιμο κομμάτι, το πιο επικίνδυνο.
Πρώτο δείγμα ο προστατευτισμός των αυτοκινητοβιομηχανιών των ΗΠΑ. Ξεκίνησε από τον Μπους με την απεμπλοκή της Γερουσίας στη γενναία επιχορήγηση. Συνεχίζεται με τον Ομπάμα. Επικρίθηκε από Ε.Ε., μέσω Μέρκελ, και από Πούτιν. Στο βάθος υπάρχει η Κίνα. Εάν επεκταθεί αυτή η άτυπη κόντρα, κανείς δεν ξέρει πως θα επεκταθεί. Η Κίνα αυτή τη στιγμή πληρώνει το 44% του ελλείματος των ΗΠΑ ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ (Bloomberg 3/2/3009). Έχει όλες τις εφεδρείες να περιμένει ή να τραβήξει στα άκρα, πληρώνοντας ως και τα σπασμένα.
Εδώ είναι που υφέρπουν όλοι οι -υπαρκτοί- φόβοι για επερχόμενους πολέμους.
Το σενάριο έχει ξαναγίνει, έχει βολέψει, έχει ξαναφέρει τον πληθωρισμό στα ίσα, εκφοβίζει τον κοσμάκη, τον στρέφει σε άλλες ανάγκες, πιο υποτυπώδεις.
Καλές οι διατυπώσεις, λέω εγώ. Εάν το World Economic Forum δεν έβγαλε ούτε την παραμικρή άκρη σε τεχνοκρατικό επίπεδο, με την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ευρώ να
βρίσκονται σε οριακές συνθήκες λειτουργίας (Η Μέρκελ το 'πε κιόλας: Every man for himself),
νομίζω ότι το τούνελ κατεβαίνει ολοένα πιο βαθιά, με αυξανόμενες συνθήκες ασφυξίας.
Τι αισιοδοξία για το 2009...........
2 σχόλια:
Στο έχω ξαναπεί. Από την κρίση θα βγούμε αργά ή γρήγορα. Πως θα βγούμε έχει σημασία και πότε.
Ίσως βγούμε μετά τον επόμενο μεγάλο ίσως και παγκόσμιο πόλεμο. Ίσως βγούμε εύκολοτερα και δεν χρειαστεί πόλεμος. Αυτό νομίζω και ελπίζω άλωστε. Πιστεύω πως από την κρίση θα βγούμε σε 1 το πολύ 2 χρόνια. Η δε ανάπτυξη που θα δούμε θα είναι μεγάλη. Αλλά μετά την κρίση, οι ηγέτες του πλάνήτη δε θα είναι αυτοί που ξέρουμε τώρα. Η Κίνα, Ρωσία και λοιπές ανερχόμενες δυνάμεις θα είναι οι ηγέτες της ανάκαμψης. Η Ευρώπη θα παραμείνει στη δεύτερη - τρίτη θέση, εκεί που είναι και τώρα δηλαδή.
Πάντως επειδή κάποτε οι χρυσές λίρες έσωσαν από την πείνα τους προγόνους μας, δε θα ήταν κακή ιδέα να κρύψεις κάπου μερικές χρυσές λίρες. Αγόρασε σε ένα χρόνο που ο χρυσός θα έχει πάει στα 600$.
Επίσης αγόρασε τώρα μετοχές. Αν βγούμε από την κρίση του χρόνου, οι μετοχές θα έχουν πολλαπλασιάσει τα χρήματα σου.
DrYannis συμφωνούμε ότι ο δρόμος εξόδου θα είναι επώδυνος. Μακάρι -αλλά νομίζω ότι δεν το γλιτώνουμε-να μη μεσολαβήσει γενικευμένος πόλεμος. Γιατί πόλεμο έχουμε και σήμερα. Απλά διεξάγεται σε άλλο επίπεδο.
Γνωρίζεις πολύ καλά ότι δε συμφωνώ με τις μετοχές, για το χρυσό θα το συζητούσαμε εάν υπήρχε ρευστό (σε μένα).
Thanks για τα σχόλια
Δημοσίευση σχολίου