ΗΘΙΚΟΝ ΔΙΔΑΓΜΑ

Ο ΑΠΑΙΣΙΟΔΟΞΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑΣ ΚΑΛΑ ΕΝΗΜΕΡΩΜΕΝΟΣ ΑΙΣΙΟΔΟΞΟΣ







Κυριακή 2 Ιουνίου 2024

Περί ηλικίας κι εμπειρίας

 "Η εμπειρία είναι σαν τη χτένα, όταν είσαι φαλακρός. Την αποκτάς, όταν πλέον δεν την μπορείς να τη χρησιμοποιήσεις"

Λέει ενα ρητό. 

Να πω την αμαρτία μου, έχω ξεχάσει γιατί ήθελα να γράψω αυτό το θέμα. Κάτι με τον Τζόκοβιτς νομίζω και την ηλικία του, βλέποντας τον να χτυπιέται στις μια και δυο η ώρα τη νύχτα με έναν πιτσιρικά, 14-15 χρόνια νεότερο.

Ναι, σωστά, τώρα το θυμήθηκα! Ο Τζοκο λοιπόν είναι κάτι ιδιαίτερο, ξεχωριστό, αλλά μπορεί ως γενίκευση να χρησιμοποιηθεί για το θέμα που αναφέρω στον τίτλο.

Το "ο νέος είναι ωραίος, ο παλιός είναι αλλιώς" είναι μια χαζομαρούλα, αλλά έχει ψωμί μέσα της. 

Ο τύπος λοιπόν δεν μπορεί, έχει εμπειρία, αλλά δεν μπορεί σωματικά, νυστάζει, θα έπρεπε να κοιμάται αυτήν την ώρα. Έχει τις κινήσεις, χτυπάει τις μεγάλες διαγώνιες ή τους άσσους, αλλά γκρινιάζει. 

Ο πιτσιρικάς από την άλλη, ξέρει τη διαφορά ποιότητας, παίζει με το Νο 1, αλλά έχει το χρόνο με το μέρος του. Το χρόνο, ως διαφορά ηλικίας και το χρόνο, ως Ώρα της Ημέρας. Είναι 01:30, αν δεν έπαιζε τένις, ή θα πηδούσε μια-δυο-τρεις Ιταλίδες ή θα έπαιρνε την κόκα του ή τέλος πάντων θα ήταν σε κάποιο πάρτυ! Οπότε δεν του είναι δύσκολο,να περιμένει. Την κατάρρευση του απέναντι, που μοιάζει στα μάτια του ως παππούς. "Τον έχω" θα σκέφτεται. "Πόσο να αντέξει ακόμα;". Έχει τη σταμινα, την αντοχή, τη σωματική υπέροχη. 

Αλλά όχι την υπομονή! Είναι νέος, άπειρος, βιάζεται, δεν μπορεί να περιμένει. Το θέλει παραπάνω απ'όσο μπορεί να περιμένει. Κι όσο περνάει η ώρα, τελικά ο χρόνος (στη διπλή διάσταση του) σταμάτησε να λειτουργεί ως αβαντάζ και γύρισε μπούμερανγκ. Γουρλωνει τα μάτια σε κάθε ρεβέρ. Σίγουρα θα σκέφτεται "γιατί δεν καταρρέει ο μπάρμπας γαμω την ντοπα μου;"

Κι όσο ο ωραίος νέος, με το ωραίο μαλλί και το διψασμένο βλέμμα, χάνει πλέον ψυχραιμία, αυγά/πασχάλια, τόσο ο παλιός βγάζει ένα "αλλιώς " από την κωλοτσεπη, ένα απαθές βλέμμα, σατανικό και μειλίχιο, και πετάει το μπαλάκι στο τέρμα της πίσω γραμμής, οριακά μέσα. 

Και όλη η απόγνωση του νιατου και όλη η αυτοπεποίθηση του "μπάρμπα" έχουν παίξει τα ρέστα τους.  Και τέλος, ο Τζόκοβιτς και πυκνό μαλλί έχει και τη χτένα την κρατάει ακόμα για πάρτη του. (Όσο έγραφα αυτά βέβαια, έπαθε ρήξη μηνίσκου γιατί -πιστεύει- του έκανε σαμποτάζ το προσωπικό εδάφους και δεν έβρεχε ικανοποιητικά την άμμο, δεν ξέρω, ίσως να έχει μισή αλήθεια!)

Επίσης ως επίλογο, όταν τελείωσε το παιχνίδι με νικητή τον Τζοκο, σχεδόν ξημέρωμα, και το ρώτησαν τι θα κάνει, απάντησε : " είμαι σε τόση υπερένταση, που θα ψάξω να βρω που γίνονται καλά πάρτυ, να πάω!" 

Προφανώς θα πήγε στα πάρτυ που κανονικά θα πήγαινε ο Ιταλός πιτσιρικάς και θα του πηδήξει ο μπάρμπας τα 1-2-3 κορίτσια, αντί να το κάνει αυτός. 

Ίσως η εμπειρία να είναι και προφυλακτικό, μαζί με χτένα.

Πού να ξέρω?

Δεν υπάρχουν σχόλια: