ΗΘΙΚΟΝ ΔΙΔΑΓΜΑ

Ο ΑΠΑΙΣΙΟΔΟΞΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑΣ ΚΑΛΑ ΕΝΗΜΕΡΩΜΕΝΟΣ ΑΙΣΙΟΔΟΞΟΣ







Τρίτη 8 Δεκεμβρίου 2009

Τάδε έφη Σου.........ίδης

Κάθε ομοιότητα με πρόσωπα και πράγματα είναι συμπτωματική και ουδεμία ευθύνη φέρομε για τυχόν αναφορές σε υπαρκτά ή μη πρόσωπα. Εξάλλου ένα χωριό είμαστε όλοι.





Ο φίλος του πατέρα του φίλου μου είναι γνώστης. Ειδήμων. Επαϊων. Περί παντός.
Εγώ δεν τον ξέρω προσωπικά, αλλά τον ξέρω σε πανελλήνιο επίπεδο. Τον έχω γνωρίσει, του έχω μιλήσει, έχω διαφωνήσει, έχω εκνευριστεί μαζί του, τον έχω βρίσει και καμμιά φορά, αλλά συνήθως τον ψηφίζω κιόλας και πολλές φορές λέω "Καλά τα λέει, ν'αγιάσει το στόμα του". Το βλέπω κάθε μέρα, στη δουλειά, στα μαγαζιά, στα κανάλια, στις βόλτες. Ξέρει τα πάντα για τα πάντα. Και μιλάει για αυτά. Αν δε μιλήσει αυτός, ποιος θα μιλήσει; Πείθει τον κόσμο, εμάς. Τον κάνει να νομίζει ότι όντως αυτός......ξέρει. Ποιος τους χέζει τους σαράντα κατασκευαστές πλυντηρίων! Εδώ μιλάμε για το Σου-------δη!! (Χάριν συντομίας θα τον αναφέρουμε ως ΣΟΥ.)
Ποιά κοινή γνώμη, ποιοί ειδικοί, ποιά ενημέρωση. Θα σου τα πει καλύτερα ο ΣΟΥ.
Έχεις ζάχαρο; Ο ΣΟΥ θα σου πει πόσες μονάδες θα πάρεις.
Έχεις ακίνητα; Ο ΣΟΥ θα σου πει που θα επενδύσεις.
Έπαθες ζημιά στ'αμάξι; Πάρε το ΣΟΥ και θα στο πει απ'το τηλέφωνο.
Δε βρίσκεις γκόμενα; Τι κάθεσαι; Βρες το ΣΟΥ, ξέρει κι απ'αυτά.
Θέλεις μετρητά; Καλά δεν καταλαβαίνεις; Ελληνικά μιλάμε! Ο ΣΟΥ είναι εδώ ξέρει να δίνει λύσεις.....

Μόνο πρόσεξε. Μη φέρνεις πολλές πολλές αντιρρήσεις. Ο ΣΟΥ δε γουστάρει τις αντιδράσεις, διαφωνίες, επιχειρήματα και τέτοια. Προσβάλλεται, θίγεται, πως το λένε. Είπαμε, πλάκα-πλάκα, αλλά όχι και να αμφισβητήσουμε το Μαντείο των Δελφών. Εδώ θα σου πει την προφητεία για το πότε θα βγούμε απ'την κρίση κι εσύ έχεις το θράσος να δείχνεις αβεβαιότητα. Σουξου μούξου κομμένα. Ο ΣΟΥ θα στα πει όλα, θα σε καταφέρει να μη σκεφτείς εσύ τίποτα, αφού το κάνει αυτός για σένα.

Επίσης μη ρωτήσεις πως ξέρει τόσα πολλά πράγματα. Δε θέλει να περιαυτολογεί. Και προς Θεού μην αναφέρεις τη λέξη Πανεπιστήμιο. "Σαν το πεζοδρόμιο, σαν την πιάτσα, δεν έχει καλύτερο πανεπιστήμιο" πιθανόν να σου πει. "Οι μορφωμένοι και οι σπουδαγμένοι μας ρημάξανε". Κι άντε εσύ βρες επιχείρημα για να το αντικρούσεις. "Εμείς ρε φάγαμε τα χρόνια μας στα ξενύχτια και στα μεροκάματα, και θα βγουν οι ανέραστοι και οι άεργοι να μας δώσουν Οδηγίες προς Ναυτιλομένους. Όλοι δρόμο!!!!!"

Μάλιστα κ.Σου μου. Εγώ μαζί σας. Ουστ στους γιαλαντζί παντογνώστες και τους ξερόλες.

Τα καταφέρνουμε καλύτερα εμείς, πουλάμε τη λαϊκούρα μας κι όποιος βαστάει. Μιλάμε με λόγια απλά, κατανοητά, του λιμανιού, δε βάζουμε σάλτσες και φιοριτούρες. Επιστημονικές τρίχες και ορισμούς ψευτοανωτερίστικους τα μουντζώνουμε. Δε μασάμε τα λόγια μας!!!

Βάζουμε τα γυαλιά στο φλωροΑκαδημαϊκό που μας κοιτάει απαξιωτικά και υποτιμητικά, επειδή βρωμάει σκορδίλα το χνώτο μας. Και του βάζουμε τα γυαλιά γιατί είναι μύωπας. Όχι κυριολεκτικά, αλλά σε πολιτικοκοικωνικοοικονομικό επίπεδο. Βλέπει το μικρόκοσμο του, τον κύκλο του, τις κουλτουριάρικες παρέες και τα διανοούμενα πηγαδάκια και εμάς δε μας βλέπει επειδή καταγόμαστε απ'τη μακρινή Γανόχωρα ή τη Βροντού....
Που θα με πεις εσύ εμένα Χαϊβάνι.....

Για έλα κάθησε με μας, να δεις πως την περνάμε. Σε τι κανάλι πέσαμε και τι κουπί τραβάμε.
Για έλα κάθησε με μας, εσύ που κάνεις χάζι, για έλα κάθησε με μας εδώ που δε χαράζει,
να μάθεις τι είναι θάνατος και ποιος το λογαριάζει........
Άκης Πάνου, 1982, "Θέλω να τα πω".

Ξέφυγα λίγο βέβαια απ'την πραγματική υπόσταση και τη θέση των ΣΟΥ στην κοινωνική διαστρωμάτωση, αλλά μ'έπιασε το ταξικό μου. Οι ΣΟΥ είναι σαν τους Σιού, σαν τους Ναβάχο. Ινδιάνοι της λογικής, τσεκουροφόροι των διαλόγων. Απότομοι αλλά με ένστικτο, το οποίο ως γνωστό σπανίως λανθάνει. Είναι οι ΟΥΓΚ της Ελλάδας. Αποδίδουν πιθανόν περισσότερη άποψη, απ'τα μπιχλιμπίδια των καουμπόηδων. Δυστυχώς όμως οι καουμπόηδες συνήθως κερδίζουν και οι ΣΟΥ σιγά-σιγά βγαίνουν απ'το προσκήνιο, τα καφενεία και τα σουβλατζίδικα. Τα παιδιά τους θα υπακούσουν στα sites και στα blogs, θα ξεριζώσουν τα αρχέγονα ένστικτα, για να υπακούσουν στις προσταγές του κάθε συνωμοσιομανή αναρτίστα του Facebook.

Κι όταν γέρικος και φαφούτης, μετά από χρόνια κι αιώνες, το ρωτήσει κανείς πως του φαίνονται τα πράγματα, με βεβαιότητα θα απαντήσει: "Εγώ τα 'ξερα αυτά, τα 'λεγα. Αλλά ποιος μ'άκουγε;;;;;"


Υ.Σ. Με κάθε σεβασμό και εκτίμηση στο Σου..... και σε κάθε Σου της Επικράτειας.
Είπαμε διαφωνώ με όσα λες, αλλά θα υπερασπιστώ ακόμα και με τη ζωή μου το δικαίωμά σου να τα λες.......
Που λέει ο λόγος, έτσι;;;;;

Δεν υπάρχουν σχόλια: