ΗΘΙΚΟΝ ΔΙΔΑΓΜΑ

Ο ΑΠΑΙΣΙΟΔΟΞΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑΣ ΚΑΛΑ ΕΝΗΜΕΡΩΜΕΝΟΣ ΑΙΣΙΟΔΟΞΟΣ







Παρασκευή 29 Ιανουαρίου 2010

Βίντεο που μ'έκανε να σκεφτώ

Ο bro πάλι έκανε το θαύμα του. Μ'έστειλε πρωτότυπο βίντεο, διαφήμισης πλυντηρίου ρούχων, "και καλά" οικολογικού. Ρούχα που κολυμπάνε σα σε κοραλλιογενή ύφαλο, πλυντήριο σαν ενυδρείο, κάνει να φαίνεται το πλύσιμο με τα χημικά απορρυπαντικά σαν το πιο αθώο πράγμα στον κόσμο. Αυτή είναι η κυριολεκτική "ΠΛΥΣΗ ......ΕΓΚΕΦΑΛΟΥ".

Μου άρεσε, για να ξαναθυμάμαι πως η προώθηση, το μάρκετινγκ, η διαφήμιση, το θεαθήναι είναι μακράν σημαντικότερα από την ουσία. Κι όπως λέει κι ο Μέρφυ: "Ένα γραμμάριο image αξίζει όσο ένα κιλό ουσιαστικής δουλειάς". Θα μπορούσε να το πει και "ένα μικρογραμμάριο φρου-φρου αξίζει όσο δέκα τόνοι ουσίας", αν μιλούσε για τις σημερινές κοινωνίες, Δυτικές, δυτικότροπες, δυτικίζουσες, βορειοατλαντικές.

Το πλύσιμο όμως έχει τρομερή επέκταση. Πλυντήριο χρημάτων, μαύρων, παράνομων. τα λεφτά ως βρώμικο πράγμα, θέλουν κι αυτά το πλύσιμό τους. Σου λέει ναρκωτικά, λαθρεμπόριο, trafficking, σωματεμπορία, δουλεμπορία, εμπόριο όπλων, κακά πράγματα. Ενώ με τα πλυντήρια π.χ. ελβετικές τράπεζες, off-shore εταιρείες στα Cayman Islands, Τα λεφτά σας γίνονται σαν καινούρια, αθώα, αμόλυντα, έτοιμα να φοροαπαλλαχθούν.

Πλυντήριο συνειδήσεων, λέει ο Λιακόπουλος. Όταν πήγαινα, σαν παιδί κι εγώ, στα κατηχητικά, μας έλεγε ο εξομολόγος, ότι η εξομολόγηση είναι σαν το πλυντήριο της ψυχής. Πας, λες τα αμαρτήματα σου, ξεπλένεσαι με τα λόγια "Αφίενται οι αμαρτίες σου τέκνον μου.." και βγαίνεις καθαρός ή ξεπλυμένος, όπως προτιμάτε.

Πλυντήριο ατομικοτήτων. Ο σοσιαλισμός στην ανθρωπολογία. Όλοι ένα, όλοι ίσοι. Τα όνειρά σου κόκκινα, τα όνειρά μου άσπρα, ρούχα μαζί που πλύθηκαν κι έχουνε γίνει ροζ. Έξυπνοι, χαζοί, άσπροι, μαύροι, φρόνιμοι, άτακτοι, κλέφτες, νομοταγείς, όλοι στο ίδιο πλυντήριο της "δημοκρατίας", που μας βλέπει όλους ροζ. Σου λέει : Στους 40 βαθμούς, που να ξεχωρίσεις εμπριμέ από εμπριμέ. Όλοι ψήφισαν, όλοι θα φαν σαπούνι μέχρι να αφρίσουν. Θα καθίσει να δει τώρα το πλυντήριο ποιά αγροτικά ρούχα πραγματικά είναι ιδρωμένα με κόπο και αγώνα, και ποιά απλώς λερώθηκαν από τους πολλούς φραπέδες στα καφενεία.;;;;; Σιγά !! Όλα μαζί στο ίδιο τορβά. Μια μεζούρα απορρυπαντικού για όλους. Διεφθαρμένες ή έντιμες αστυνομικές στολές, παραβατικά ή όχι γιάπικα κουστούμια, μεγαλοκαρχαρίστικες ιατρικές μπλούζες ή πτωχές πλην τίμιες, "λαδωμένες" γραβάτες εφοριακών, πολεοδόμων, μηχανικών, δικαστικών, κτλ, ΟΛΑ στο ίδιο πλυντήριο. Μετά, στο στέγνωμα, άντε βρες εσύ ποιοί ήταν οι "λερωμένοι" και ποιοί οι "καθαροί".

Αυτάααα. Πάω να κάνω ένα μπάνιο στο πλυντήριο πιάτων και έρχομαι. Γιατί με τα ρούχα, δεν ξέρεις. Αν σε βάλουν με τα πολύ χρωματιστά στους 60 βαθμούς, μπορεί να αλλάξεις και χρώμα, να βγεις ας πούμε λίγο τυρκουάζ (!!!), λίγο φουξ, λίγο σομόν (!!), όλα τα πούστικα χρώματα δηλαδή. Και δεν είμαστε τώρα για τέτοια...........Ας κρατήσουμε και κάτιτις.........