ΗΘΙΚΟΝ ΔΙΔΑΓΜΑ

Ο ΑΠΑΙΣΙΟΔΟΞΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑΣ ΚΑΛΑ ΕΝΗΜΕΡΩΜΕΝΟΣ ΑΙΣΙΟΔΟΞΟΣ







Δευτέρα 11 Ιανουαρίου 2010

Ψάξε στα σκουπίδια σου κι εσύ. Ποτέ δεν ξέρεις!!

Από TVXS.gr............Σκανδάλων νοσοκομείων, φαρμάκων/υλικού/προμηθειών συνέχεια.

Το 'παμε. Κάποιοι τρώγανε και συνεχίζουν να τρώνε καλά, μην τους κόψουμε τώρα στο επιδόρπιο......

Διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για τις αποκαλύψεις της εφημερίδας «Ελευθεροτυπία» σχετικά με την ύπαρξη ενός πανελλήνιου κυκλώματος προώθησης και πώλησης φαρμάκων, το οποίο απαρτίζεται από γιατρούς, πανεπιστημιακούς, διοικητές νοσοκομείων και πιθανώς εμπλέκει ακόμα και το ίδιο το Υπουργείο Υγείας διέταξε ο Προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Γ. Σακελάκος.

Η έρευνα ανατέθηκε στον Εισαγγελέα Παρασκευά Αδάμη, αρμόδιο για οικονομικά εγκλήματα, με σκοπό την εξακρίβωση τυχόν αδικημάτων και τον εντοπισμό των υπόπτων.

Το κύκλωμα αποκαλύφθηκε μετά από καταγγελία του προέδρου της Πρωτοβουλίας Πολιτών-ΣΕΑ, κ.Δημήτρη Γεωργακόπουλου.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της σημερινής «Ελευθεροτυπίας» το κύκλωμα διακίνησης φαρμάκων εμπλέκει έναν τόσο μεγάλο αριθμό ατόμων που διαφαίνεται ξεκάθαρα ότι πρόκειται για ένα πανελλαδικής εμβέλειας κύκλωμα, που δραστηριοποιείται μέσω τόσο των δημόσιων όσο και των ιδιωτικών νοσοκομείων, με τη συνδρομή γιατρών, φαρμακοποιών και διοικητών νοσοκομείων.

H υπουργός Υγείας, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου παράπεμψε στον Γενικό Επιθεωρητή Υγείας , τις καταγγελίες περί κυκλώματος προώθησης συγκεκριμένων φαρμάκων μέσω δημόσιων και ιδιωτικών νοσοκομείων της χώρας, με την εντολή της άμεσης και πλήρους διερεύνησης του θέματος.

Σύμφωνα με την καταγγελία του κ.Γεωργακόπουλου, στις 30 Δεκεμβρίου 2009, έξω από το υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης στην οδό Αριστοτέλους 17, οι καθαρίστριες του υπουργείου έβγαλαν 10 μεγάλες μαύρες σακούλες σκουπιδιών και τις έβαλαν με τα άλλα σκουπίδια. Τέσσερις από τις σακούλες αυτές, τις πήρε ο κ.Γεωργακόπουλος και ανακάλυψε ότι περιείχαν εκατοντάδες έγγραφα του υπουργείου (από γραφεία του υπουργού, υφυπουργού, γενικών γραμματέων, γενικών διευθυντών, επιτρόπων και υπηρεσιακών παραγόντων) έτους 2009 και κατά το πλείστον μήνες 10/11/12/09.


Άκουσον-άκουσον τι κάνει ο άνθρωπος, ως και στα σκουπίδια θα ψάξει για σκάνδαλα.

Ανάμεσα στα έγγραφα αυτά περιλαμβάνονται εκτενείς αναφορές για φάρμακα που δεν καταναλώνονται και απαιτείται «ανεύρεση ιατρών για παραγγελία», για φαρμακοποιούς που προκαλούν «προβλήματα» καθώς έβαλαν «άλλες εταιρείες» και για ανθρώπους διοικητών που εξ αυτού του λόγου και μόνον ορίζονταν πρόεδροι σε επιτροπές-κλειδιά. Παράλληλα, υφίσταται λεπτομερής κατάλογος με ονόματα, διευθύνσεις και κινητά τηλέφωνα διοικητών νοσοκομείων, γιατρών και πανεπιστημιακών, φαρμακοποιών, καθώς και λεπτομέρειες για τα πολιτικά αλλά και τα... αθλητικά πιστεύω συγκεκριμένων γιατρών με τους οποίους «έγινε επικοινωνία».

Το κύκλωμα, σύμφωνα με τα σημειώματα, εμφανίζεται να έχει λεπτομερή εσωτερική πληροφόρηση για το πώς διακινούνται τα φάρμακα μέσα στα νοσοκομεία ώστε στη συνέχεια να προσεγγίζει τους κατάλληλους ανθρώπους για να προωθηθούν συγκεκριμένα φάρμακα.

Ο κ.Γεωργακόπουλος έχει ήδη υποβάλει σχετική καταγγελία στις αρμόδιες αρχές και κατ’ επέκταση στα χέρια του εισαγγελέα βρίσκονται τα ονόματα όμως και κάθε άλλο προσωπικό στοιχείο, π.χ. οι αριθμοί κινητών τηλεφώνων που περιλαμβάνουν τα έγγραφα αυτά. Παράλληλα, όπως αναφέρεται στην «Ελευθεροτυπία», το ύφος και το περιεχόμενό των εγγράφων δεν αποκλείεται να παραπέμπουν σε ευρύ κύκλωμα που δρούσε μέσω μηχανισμού, ο οποίος είχε στηθεί εντός του υπουργείου Υγείας.


Κι άλλο από TVXS.gr .....Μεγάλες οι διαστάσεις του σκανδάλου με τους προμηθευτές ιατρικού εξοπλισμού
(Μεγάλες, ε μεγάλες, δεν είναι και σαν την Πελοπόννησο, να περίπου τόσες δα)


Σύμφωνα με ρεπορτάζ του ΣΚΑΙ και της Καθημερινής, η εταιρεία ορθοπεδικών Smith & Nephew απευθυνόμενη στην SEC, την επιτροπή ελέγχου του χρηματιστηρίου των Η.Π.Α. αποκάλυψε ότι η θυγατρική της, Plus, εφάρμοζε παράνομες πρακτικές πληρωμών σε ευρωπαϊκές χώρες, ανάμεσα στις οποίες και η Ελλάδα.

Η Plus χρημάτιζε τους Έλληνες γιατρούς για να προτιμήσουν τα προϊόντα της, γεγονός που αύξησε κατά πολύ την αξία της στην αγορά. Όταν η βρετανική εταιρεία ορθοπεδικών υλικών Smith & Nephew, αποφάσισε να την εξαγοράσει, χρειάστηκε να καταβάλει το ποσό των 889 εκ. δολαρίων. Ο έλεγχος των βιβλίων της Plus δεν έδειξε κανένα πρόβλημα. Όταν όμως οι άνθρωποι της Smith & Nephew επισκέφτηκαν την Ελλάδα, διαπίστωσαν τι πραγματικά γινόταν. Η Smith & Nephew έβαλε φρένο στις παράνομες πληρωμές της θυγατρικής της τον Ιανουάριο του 2008. Χαρακτηριστικό είναι ότι, τότε, το νοσοκομείο Γ. Γεννηματάς μέσα σε διάστημα λίγων ημερών απευθύνθηκε σε άλλους προμηθευτές. Συναλλαγές με την Plus φαίνεται πως είχαν και τα νοσοκομεία Λάρισας, Παπανικολάου, Ηρακλείου, καθώς και το ΚΑΤ.

Η Smith & Nephew τελικά επαναδιαπραγματεύτηκε την τιμή αγοράς της Plus, μειώνοντάς την στα 740 εκ. δολάρια. Παράλληλα, απέλυσε κορυφαίο στέλεχος της Plus και ενέτεινε τους ελέγχους της στην Ελλάδα. Ωστόσο, δεν είναι η μόνη εταιρεία που παραδέχεται ότι προέβαινε σε τέτοιες πρακτικές στην ελληνική αγορά. Αντίστοιχες μεθόδους υιοθετούσε και η εταιρεία Johnson and Johnson, όπως αποκάλυψε στις αμερικανικές αρχές. Συγκεκριμένα στις παράνομες συναλλαγές εμπλέκεται η θυγατρική της J&J, εταιρεία ορθοπεδικών ειδών Depuy.

Την ίδια στιγμή, προβληματισμό προκαλεί και η συχνή «υπερτιμολόγηση» των ιατρικών υλικών κατά την αγορά τους από τα ελληνικά νοσοκομεία. Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι περίπου 100 εκατομμύρια ευρώ δαπανώνται κάθε χρόνο για την προμήθεια στεντς (ενδοαυλικοί νάρθηκες). Την ώρα που το ιταλικό νοσοκομείο Σαν Ραφαέλε αγοράζει τα στεντς της εταιρείας Άμποτ προς 230 ευρώ, τα Ελληνικά νοσοκομεία τα αποκτούν σε 8 έως 10 φορές μεγαλύτερη τιμή.


Για ψάξτε λίγο κορόϊδα γύρω σας. Πόσοι μαυροχρηματισμένοι "δήθεν"λειτουργοί υγείας και επαγγελματίες κυκλοφορούν και σου ζητάν και φακελάκι; Και όταν δε ζητάν, λες "τι έντιμος γιατρός, τι ακέραιος". Πού να 'ξερες, χαϊβάνι ασθενή, που σου τα παίρνουν από άλλη τσέπη, λιγότερο εμφανή.......

Έπεται συνέχεια.

Δεν υπάρχουν σχόλια: