ΗΘΙΚΟΝ ΔΙΔΑΓΜΑ

Ο ΑΠΑΙΣΙΟΔΟΞΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑΣ ΚΑΛΑ ΕΝΗΜΕΡΩΜΕΝΟΣ ΑΙΣΙΟΔΟΞΟΣ







Τρίτη 13 Οκτωβρίου 2009

ΙΜΙΑ........Ξανάρχονται



Απόρρητα έγγραφα του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, που έρχονται για πρώτη φορά στο φως από τους δημοσιογράφους – ανταποκριτές στην Ουάσινγκτον Μιχάλη Ιγνατίου (MEGA, «Έθνος») και Αθανάσιο Έλλις (ΑΝΤ1, «Καθημερινή»), αποκαλύπτουν ότι ο σημερινός αντιπρόεδρος της κυβέρνησης του Γιώργου Παπανδρέου, τότε υπουργός Εξωτερικών Θεόδωρος Πάγκαλος, αποδέχθηκε τις πιέσεις των Αμερικανών και δεσμεύθηκε για την απόσυρση της ελληνικής σημαίας από τα Ίμια, στο πρώτο μάλιστα στάδιο της διαπραγμάτευσης, που ξεκίνησε το βράδυ της 30ής Ιανουαρίου 1996.
Ήταν η πρώτη ελληνική υποχώρηση, την οποία ακολούθησαν και πολλές άλλες μέχρι να επιτευχθεί η συμφωνία που… βοήθησε την Ελλάδα και την Τουρκία να μην εισέλθουν σε πολεμική αντιπαράθεση, αλλά ταυτόχρονα δημιούργησε με δική μας παραδοχή «γκρίζες ζώνες» στο Αιγαίο.
Τα έγγραφα περιλαμβάνονται στο βιβλίο των δύο συναδέλφων με τίτλο: «Ίμια: Τα απόρρητα τηλεγραφήματα των Αμερικανών» (Εκδόσεις Λιβάνης). Το βιβλίο, που στηρίζεται βασικά σε εκατοντάδες αμερικανικά έγγραφα, τα οποία περιήλθαν στην κατοχή τους χρησιμοποιώντας τον σχετικό νόμο Freedom of Information Act (Νόμος για την Ελευθερία της Πληροφόρησης), παρουσιάστηκε χθες στο Metropolis (Πανεπιστημίου 54), στις 12 το μεσημέρι, από τους διευθυντές του «Έθνους» και της «Καθημερινής» Γιώργο Χαρβαλιά και Αλέξη Παπαχελά.
Σύμφωνα με τα αμερικανικά έγγραφα, ο κ. Πάγκαλος δεν μπόρεσε να αντισταθεί στις πιέσεις του αμερικανού ομολόγου του Γουόρεν Κρίστοφερ και, όπως αποκαλύπτεται σε απόρρητο σημείωμα του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, του απάντησε έπειτα από συνεχείς οχλήσεις που στόχευαν στην απόσυρση της ελληνικής σημαίας πως δεν θα αντικατασταθεί όταν αυτή καταστραφεί, όπως είπε, από τους ισχυρούς ανέμους που έπνεαν στην περιοχή εκείνο το μοιραίο βράδυ.
Ουσιαστικά, οι Αμερικανοί δικαιώνουν –αν και δεν κρύβουν το μίσος τους γι’ αυτόν– τον ναύαρχο Χρήστο Λυμπέρη, ο οποίος είχε υποστηρίξει πως τις πρωινές ώρες της 31ης Ιανουαρίου άκουσε την ίδια ακριβώς φράση από τον κ. Πάγκαλο, στο γραφείο του τότε πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη. Σημειώνεται ότι στα αμερικανικά έγγραφα γίνεται φανερό πως οι Αμερικανοί ικανοποιούνται από την αναγγελία της αποστρατείας του κ. Λυμπέρη, τον οποίο θεωρούν «αντιαμερικανό» και «επικίνδυνο».
Στο βιβλίο αποκαλύπτεται επίσης πως ο μεσολαβητής Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ τηλεφώνησε το μοιραίο εκείνο βράδυ και ενημέρωσε πλήρως τους δύο δημοσιογράφους για το περιεχόμενο της διαπραγμάτευσης με την Αθήνα και την Άγκυρα.
Είναι φανερό, αν και δεν το παραδέχονται οι Ιγνατίου και Έλλις, πως οι δύο δημοσιογράφοι – ανταποκριτές δεσμεύθηκαν τότε να μην αποκαλύψουν το πλήρες περιεχόμενο της ενημέρωσης, το οποίο όμως κάνουν τώρα, 14 σχεδόν χρόνια από την κρίση, που έφερε πολύ κοντά σε στρατιωτική σύγκρουση την Ελλάδα και την Τουρκία. Όπως συνάγεται από το βιβλίο, ο ένας εκ των δύο δημοσιογράφων ενημερώθηκε νωρίς το απόγευμα της 30ής Ιανουαρίου ότι η Ελλάδα και η Τουρκία οδηγούνται σε πόλεμο.
Στα αμερικανικά έγγραφα διαφαίνεται η αγωνία των αξιωματούχων του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την τύχη του Κώστα Σημίτη, ο οποίος λίγες ώρες μετά το τέλος της κρίσης δέχθηκε τρομακτική επίθεση από την αντιπολίτευση, όπως και από στελέχη του κόμματός του. Οι δημοσιογράφοι κατάφεραν να εξασφαλίσουν ύστερα από συνεχείς εφέσεις και το πλέον σημαντικό έγγραφο, που υπογράφει ο τότε αναπληρωτής υπουργός Στρόουμπ Τάλμποτ. Οι απόψεις του τελευταίου για την κρίση και οι προβλέψεις του δημιουργούν πολλά ερωτήματα.
Από την εφημερίδα ΠΑΡΟΝ
Για όσους παρακολουθούν τα αμερικανικά διαπλεκόμενα, θυμίζω ότι ο Τalbott ήταν επί χρόνια editor-in-chief στο TIME. To βιβλίο πιθανόν να διαβάζεται με πολλούς τρόπους. Ένας είναι του στυλ "ουφ γλυτώσαμε τον πόλεμο. Δεν πειράζει που ξεφτιλιστήκαμε". Φυσικά μ'αυτόν τον τρόπο προχωράς στο "...Και τώρα τι;;;;"
Θα φανεί. Ήδη ο Γιωργάκης δείχνει δείγματα γραφής. Πρέπει, λέει, να ελευθερωθεί η Κύπρος από τις μητέρες-πατρίδες. Ναι βρε παιδί μου, ασ'την να πάει στο διάολο. Βγάλε τις χειροπέδες, απελευθέρωσέ την πια, που την κρατάς κλειδωμένη στο μπουντρούμι.
Λοιπόν, οψώμεθα.
Τα Ίμια δεν είναι μια ξεχασμένη υπόθεση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: