Ο Κωνσταντίνος Γρίβας είναι δημοσιογράφος και αμυντικός αναλυτής. Έχει εργαστεί ως αρχισυντάκτης στα περιοδικά "Στρατηγική" και "Πόλεμος και Ιστορία" και ως διευθυντής σύνταξης στο περιοδικό "Γεωπολιτική". Είναι διευθυντής στο περιοδικό DefenceMag και διευθυντής σύνταξης στο εξειδικευμένο portal για θέματα άμυνας και εξωτερικής πολιτικής 3dpaper. Είναι συνεργάτης της εφημερίδας "Ημερησία" για θέματα αμυντικής τεχνολογίας. Εργάζεται επίσης ως αναλυτής στην εταιρεία C&C για θέματα τεχνολογίας οπλικών συστημάτων. Ολοκληρώνει τη διδακτορική του διατριβή στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο με εποπτεύοντα καθηγητή τον Ι. Θ. Μάζη και αντικείμενο την επίδραση των νέων πολεμικών τεχνολογιών στις κλασικές γεωπολιτικές θεωρίες. Έχει γράψει τη μελέτη "Ο πόλεμος στον 21ο αιώνα" (εκδόσεις "Επικοινωνίες"), το μυθιστόρημα 2020. Επίθεση στην Ελλάδα (εκδόσεις "Οξύ"), το μυθιστόρημα "Ο πόλεμος και η σκιά" (εκδοτικός οίκος Λιβάνη).
Ακούγεται γνώστης ο τύπος. Τον παρακολουθώ καμμιά φορά στις εκπομπές "Ανιχνεύσεις" του Σαββίδη στην ΕΤ3. Άνθρωπος με συγκροτημένη σκέψη και προοπτική. Ως Dr Γεωπολιτικής, προβλέπει καταστάσεις, ως πολύ πιθανά σενάρια, στα βιβλία του. Βλ.παρακάτω.....
Για πόσο καιρό ακόµη η Ελλάδα θα θυσιάζει το ευρωπαϊκό της µέλλον στο βωµό της «εξηµέρωσης» της Τουρκίας; Περίπου δύο αιώνες µετά το 1821 το ελληνικό κράτος παραµένει εγκλωβισµένο στο µικρόκοσµο της ελληνοτουρκικής αντιπαράθεσης. Το θεµέλιο πάνω στο οποίο εδράζεται µια ρεαλιστική προσπάθεια απεγκλωβισµού από το µικρόκοσµο αυτό είναι η δηµιουργία µιας στρατιωτικής µηχανής από πλευράς της Ελλάδας, η οποία θα επιτυγχάνει πλεόνασµα ισχύος έναντι της Τουρκίας και θα επιτρέψει στο καράβι της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής να ανοίξει πανιά, να ξεφύγει από τα θολά νερά του ορµίσκου των ελληνοτουρκικών σχέσεων και να αρµενίσει στις ανοιχτές θάλασσες του πραγµατικού κόσµου. Είναι άραγε δυνατή η δημιουργία αυτής της στρατιωτικής µηχανής; Με ποιο τρόπο και µε τι κόστος; Ποια είναι η γεωπολιτική στρατηγική στο πλαίσιο της οποίας πρέπει να υπαχθεί αυτή η προσπάθεια; Το ελληνικό στράτευµα κινδυνεύει να µετατραπεί σε ένα ιδιόρρυθµο αρχαιολογικό µουσείο, ανίκανο να υπερασπίσει τη χώρα µας; Πώς θα αποτραπεί κάτι τέτοιο; Ποια είναι τα «αξονικά» οπλικά συστήµατα για τον ελληνικό στρατό του µέλλοντος; Μπορεί να υπάρξει µια «επανάσταση στις στρατιωτικές υποθέσεις» στην Ελλάδα; Πόσο πιθανός είναι ένας πόλεµος µε την Τουρκία; ..
Για πες, για πες........Το'ψαξα σε 2-3 μεγάλα βιβλιοπωλεία, αλλά τίποτα. Τελικά το παρήγγειλα απ'το Δίκτυο 16€. Ο Γρίβας μιλάει για "επιθετικού τύπου" άμυνα, ειδικά με τους Τούρκους, που μας έχουν καθηλώσει με τους αγωγούς και τις ρωσοτουρκικές συμφωνίες, τις προκλήσεις στο Αιγαίο, σε βάρος του τουρισμού, τον εγκλωβισμό στο Κυπριακό και γενικά αυτήν την ιστορία με την Ευρωπαϊκή της πορεία.
Είναι ή δεν είναι; Σε όλα τα ευρωπαϊκά μη-αμιγώς-πολιτικά ζητήματα είναι μέσα. Επιστημονικά, αθλητικά, κοινωνικοψυχαγωγικά, σε όλα πλην των πολιτικών ιδρυμάτων, η Τουρκία έχει τον αέρα της Ευρώπης πάνω της. Πόσο ακόμα μπορεί να παίζει το αγριεμένο θηρίο που έχει δεθεί με λεπτά σχοινιά και ανά πάσα στιγμή θα τα σπάσει και θα ορμήξει όπου βρει. Κι αλλίμονο όποιος είναι κοντά του. Αυτά από που περιμένεις να τα ακούσεις;;;;;
Απ'το Γιωργάκη;;; Ή απ'τον Αλεξάκη;;; Μήπως απ'την Αλεκίτσα;;; Για τον Κωστάκη να μη μιλήσω, είναι και κουμπάρος, θα θιχτεί!!!
Η Ελλάς παραμένει χωρίς άμυνα, χωρίς σχέδιο, χωρίς ψυχή, χωρίς ετοιμοπόλεμη ψυχολογία, χωρίς διπλωματία, χωρίς έμψυχο υλικό, που να ξέρει τι του γίνεται και να διεκδικεί. Μένει μόνο με αγορά οπλικών συστημάτων, υπερσύγχρονων πυραύλων, που ανάθεμα κι αν ξέρει κάποιος να τα λειτουργήσει. Πιο πολλά δε λέω, γιατί δεν τα ξέρω. Εγώ εξάλλου τα μόνα σχέδια που γνώρισα, υπηρετών στο "χαλαρό" 21ο Σύνταγμα Πλάτης Έβρου, ήταν αρκετά εξευτελιστικά και υποχωρητικά. Ο αδερφός μου όμως, που χαλυβδώθηκε στα χαρακώματα της Χίου και άλλων λοιπών βραχονησίδων, είναι πιο εμπειρογνώμων και πιο μελετημένος.
Αν το βρείτε, ρωτήστε τον.
Εγώ να σας μιλήσω, αν θέλετε, για τον πόλεμο που θα γίνει στο Αραντίς (Δίπλα απ'τη Κορώνεια). Οσονούπω....
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου