ΗΘΙΚΟΝ ΔΙΔΑΓΜΑ

Ο ΑΠΑΙΣΙΟΔΟΞΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑΣ ΚΑΛΑ ΕΝΗΜΕΡΩΜΕΝΟΣ ΑΙΣΙΟΔΟΞΟΣ







Κυριακή 31 Δεκεμβρίου 2023

Alt! Ο Παλιός!

 Από τον τίτλο θα μπορούσε κάποιος να συμπεράνει ότι θα γράψω για το στρατό (πάλι) , τα παραγγέλματα και τη Slang γλώσσα.

Λάθος! Το Alt το πήρα από τη γερμανική γλώσσα, είναι το αγγλικό old. Οι Γάλλοι είναι πιο διακριτικοί με την ηλικία, τη λέξη vieux vieille την αναφέρουν πολύ σπάνια και μιλάνε κυρίως με χρόνια και ηλικία, quelle âge ή avoir vingt ans, έχω είκοσι χρόνια. 

Οι μεγάλοι σε ηλικία άνθρωποι....στα ελληνικά είναι ... μεγάλοι! Ενώ στα αγγλικά και στα γερμανικά είναι παλιοί. Όταν είχε έρθει ο φίλος της Σοφίας από το Κλανγκεφουρτ, ο Χούμπερτ και ψιλομαθαινε ελληνικά γιατί πηγαινοερχόταν στο Όρος, ήθελε να πει ότι μεγάλωσε κι έλεγε "είμαι παλιός άνθρωπος" . "Παλιάνθρωπος δηλαδή", έλεγε ο Παναγιώτης και γελούσαμε...

Παλιός. Πεπαλαιωμενος. Αναπαλαιωμένος. Παμπάλαιος. Παλιουρας. 

Γερασμένος. Πρόωρα, αλλά όχι αναπάντεχα. Ένας χρόνος βγαίνει. Σβήνεται. Άδειασε. Ότι είχε να δώσει, το έδωσε. Παλιωσαμε,  το καταλάβαμε. Όλα τρίζουν και θα σπάσουν οσονούπω. Τα κύτταρα είναι παλιά, επιρρεπή σε μεταλλάξεις, χωρίς άμυνες και ιδιαιτέρως ευπαθή. Άρρωστα και δεν το ξέρουν. Η μέση ηλικία είναι η νιότη της τρίτης ηλικίας. Γιατί μετά τη μέση, αρχίζει ο κανονικός κατήφορος. 

Πού είναι όμως η μέση; ποιος το ξέρει; οι στατιστικές; το προσδόκιμο επιβίωσης; Δεν το νομίζω. Στο μυαλό παίζεται ο καθορισμός. Εκεί μοιράζεται η ζωή. Άσε που μέχρι να κάνεις τη μοιρασιά, σε τελειώνει πιο γρήγορα η θανατερή, η λυπητερή. Δε γλυτώνει κανείς, δεν αποφεύγει, ούτε και προλαβαίνει να κρυφτεί. Δεν είναι ούτε ο καθρέφτης, ούτε τα εξωτερικά χαρακτηριστικά. Δεν είναι τα μαλλιά, η φαλάκρα, δεν είναι τα μάτια ή οι αρθρώσεις. 

Από μέσα παλιώνεις. Πολύ βαθειά μέσα, το έχεις καταλάβει, πότε έχασες. Και είναι αργά για να σώσεις την παρτίδα. Πάλιωσε το παιχνίδι, η άμμος στην κλεψύδρα κύλησε. Δε χρειάζονται τίτλοι τέλους, δεν το χρειάζεσαι τον επίλογο. Έσπειρες, θέρισες και έφτασες στο τέλος. 

Diminuendo. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: