ΗΘΙΚΟΝ ΔΙΔΑΓΜΑ

Ο ΑΠΑΙΣΙΟΔΟΞΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑΣ ΚΑΛΑ ΕΝΗΜΕΡΩΜΕΝΟΣ ΑΙΣΙΟΔΟΞΟΣ







Δευτέρα 13 Ιουνίου 2022

Polymath

 Πολυμαθής. Πολυμαθής και σκατά στα μούτρα του. Ήξερε και γι'αυτό δε ρώταγε. Σύννεφα πολλά στο μυαλό του. Νόμιζε ήταν γενετειρες κεραυνών κι αστραπών, φωτεινών ιδεών και δαυλών γνώσης στο σκοτάδι των άλλων. 

Αλλά το μόνο που έπεφτε ήταν η σκοτεινιά. Και η θλιβερή βροχή. English summer rain, nothing ever changes. Μούσκεμα τα'κανε (ή έγινε;)...

Πολυπράγμων. Πνευματώδης. Εκτός τόπου και χρόνου. Από ουσία, μοντέρνα και σημερινή ουσία, κατακάθι. Αλλά στο μυαλό αφρογαλα! Λα κρεμ ντε λα κρεμ. Γνωση για τη γνώση. Γνώση για το γραπτό. Πού μόλις γραφτεί, ξεχνιέται. Από όλους. 

Ο ουρανός του καλοκαιριού στην κεντρική Ευρώπη δεν εμπνέει,  αλλάζει χωρίς να δίνει μια νότα ανάμνησης. Κι αυτός πολυμαθής θα είναι. Μαυρίλα, συννεφιά και καταιγίδα. Κάνει ότι τα ξέρει όλα, ότι τα έχει δει όλα. "Τι να μου πεις κι εσύ εμένα τώρα!!!"  Κι όπως φυσάει και τα σαρώνει και τα γαμαει τη μάνα όλα, έτσι και αφήνει να ξεχαστούν τα πάντα. Του χειμώνα την ανυπομονησία, της άνοιξης της ελαφραδα και φυσικά τη βαρεμάρα του φθινοπώρου. 

Μόλις άρχισε η καταιγίδα. Είναι 22:20. Θα σκάσει πάνω από το κεφάλι μου. Οι μετεωρολόγοι το προέβλεψαν, ένα βαρομετρικό χαμηλό από τον Ατλαντικό. Οι Γαλάτες το έβλεπαν να πέφτει στην κεφάλα τους. Εγώ το λέω "πολυμαθή και πολύξερη εκδίκηση". Δε γαμιεστε μαγιοφορούσες και σανδαλοφόροι; Η γνώση είναι πόνος. Πόνος και υγρασία. Μουσκίδι. Ξεπλυμενος. Δεν αντέχεται. Καλύτερα στεγνός κι αμαθος. Έτσι κι αλλιώς, ηλίθιος. 

Polymath. Universalgelehrte. Πιο ωραίο ακούγεται στα γερμανικά. Παγκόσμιος Λόγιος. 

Πού πα ρε Καραμήτρο;


Δεν υπάρχουν σχόλια: