ΗΘΙΚΟΝ ΔΙΔΑΓΜΑ

Ο ΑΠΑΙΣΙΟΔΟΞΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑΣ ΚΑΛΑ ΕΝΗΜΕΡΩΜΕΝΟΣ ΑΙΣΙΟΔΟΞΟΣΠέμπτη, 20 Οκτωβρίου 2011

Η σκηνή (η πολιτική, αλλά και το σκοινί) θα τον αντέξει;


 Αυτόν τον άνθρωπο, τον ξέρει όλη η Θεσσαλονίκη, από τις ένδοξες μέρες της δεκαετίας του ΄80. Παρελθόν, παρόν, για μέλλον δεν ξέρω. Οι συναλλαγές του με οικογένειες, τζάκια και συμφέροντα, δεν είναι από μόνες τους ενοχοποιητικές. Αυτό που το στιγματίζει είναι το απύθμενο θράσος του να νομοθετεί "ασυλίες" για τον εαυτό του ως διαχειριστής, αλλά και για ανθρώπους που "βγάζει μάτι" η διαπλεκόμενη σχέση τους μαζί του. Res ipsa loquitur! Άνθρωποι σαν κι αυτόν σε πόστα όπως αυτό της Δικαιοσύνης, της Εθνικής Άμυνας, των Οικονομικών, μπορούν να κάνουν (κι έχουν κάνει) τρομερή ζημιά. Γνωρίζω προσωπικά (αλλά θα επιλέξω να μην τα αναφέρω) καταστάσεις από το όχι και τόσο μακρινό παρελθόν με επιχειρηματίες της Θεσσαλονίκης, που τον επιχορήγησαν και εισέπραξαν ανάλογα ή και πολλαπλώς μεγαλύτερα οφέλη. Θα πεις σιγά τα ωά, ο μόνος ήταν;;; Αλλά σίγουρα, μαζί με κανα δυο άλλους, είναι κομμάτι ενός "πολιτικού τσιμέντου". Ένα τσιμέντο, που έχει επιβιώσει των εποχών, ενώ άλλοι έχουν εξαφανιστεί από προσώπου καναλιών, που έχει ξεπεράσει πολιτικές ξεφτίλες όταν τα 'βαζε με τον απείρως βλακωδέστερο ΓΑΠ και έχανε, που έχει καταφέρει τον ηλίθιο ελληνικό λαό να ξεχάσει το τι έχει κάνει παλαιότερα με τις πλάτες των Μπακατσέλων, που έχει διαστρεβλώσει τα πάντα με τη ρητορική του, που έχει καταπλακώσει (είναι και θεόχοντρος, δεν του είναι δύσκολο!) με τα νομικίστικα κόλπα του κάθε έννοια επιχειρηματολογίας και αντίθετης άποψης. Και φυσικά, σαν κάθε αλητοθρασίμι του πεζοδρομίου, βγαίνει κι από πάνω, μας τη λέει κιόλας!! Δε δίνει λόγο σε κανέναν και για τίποτα (βλ. και παρακάτω), δεν απολογείται ποτέ, κατάφερε κι έγινε χαλίφης στη θέση του χαλίφη, διακατέχεται από μεγαλομανία και φυσικά ακολουθεί μια επιθετική οδό προς κάθε αντίθετη γνώμη. Και μεις τον ακούμε σαν ένοχοι, που μας έκαναν να νοιώσουμε και σαν αδύναμοι, (που πιθανόν να είμαστε) μπροστά του. Τι μπορείς να κάνεις σε έναν ιπποπόταμο, αναρωτιέται ο Αρκάς (να μη θεωρηθεί δυσφήμιση παρακαλώ, άλλος το είπε όχι εγώ).Όλοι μιλάνε για το ελικόπτερο του Παπανδρέου. Τα ακούει αυτά ο Βαγγελάκης και χαίρεται από μέσα του. "Πάλι θα τη σκαπουλάρω εγώ!!!!!!".....................

Επιστολή Βαξεβάνη προς Βενιζέλο (αναδημοσίευση από tvxs.gr , πάλι!)

tvxs.gr/node/73348


Κύριε Βενιζέλο,
Αυτά που σας  γράφω τα ξέρετε και εσείς και  εγώ. Τα υποψιάζεται, φαντάζομαι, πλέον και ο κόσμος. Θα περιοριζόμουν στην “αντιπαράθεσή” μας στην εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου, αν δεν μου πατούσατε τον “κάλο” με αυτό το “είσαι δημοσιογράφος της κρατικής τηλεόρασης και πληρώνεσαι από τον ελληνικό λαό”. Εύχομαι να μην εννοείτε αυτό που όλοι κατάλαβαν.
Είμαι λοιπόν δημοσιογράφος και αυτή την εποχή τυγχάνει να εργάζομαι στη Δημόσια Tηλεόραση και όχι Κρατική, όπως την αποκαλείτε εσείς. Έχει ιδιαίτερη σημασία αυτό, γιατί αντικατοπτρίζει την αντίληψη που έχει ο καθένας για την ΕΡΤ. Η δουλειά του δημοσιογράφου είναι να ελέγχει την εξουσία. Αυτή είναι η υποχρέωσή μου, άσχετα αν αυτό δεν σας αρέσει. Το γεγονός επιπλέον πως “με πληρώνει ο ελληνικός λαός” είναι μια ακόμη ευθύνη για μένα, καθώς πρέπει να “αξίζω το μισθό μου”. Το συμπέρασμα λοιπόν είναι πως και τους δυο μας πληρώνει ο ελληνικός λαός. Εσάς από το 1989, εμένα για τα 2-3 χρόνια που είμαι στην ΕΡΤ.
Το δεύτερο που ακούστηκε ως απειλή σε αυτή την  εκπομπή είναι πως θα δημοσιοποιήσετε το πόθεν έσχες των δημοσιογράφων. Αμήν! Προς το παρόν δημοσιοποιήστε στο ίντερνετ το πόθεν έσχες των βουλευτών, όπως ορίζει ο νόμος 3979 του 2011 (νόμος Ραγκούση), γιατί ως την ώρα που σας γράφω είσαστε παράνομοι. Θα πρότεινα επίσης να ελέγξετε το “πόθεν” και όχι το “έσχες” των εκατομμυριούχων βουλευτών και βεβαίως να το φορολογήσετε. Είναι πιο ηθικό και αποδοτικό από το να κόβετε συντάξεις των 300 ευρώ. Δεν κατηγορώ κανέναν Έλληνα πολιτικό για κλέφτη. Αλλά ξέρετε τα περί της γυναικός του Καίσαρα. Αν και στην ελληνική Βουλή δίνεται η εντύπωση πως ο Καίσαρας είναι η γυναίκα του βουλευτή, που απλώς έτυχε να έχει προίκα.
Πάμε τώρα στα πιο  δύσκολα. Κύριε Βενιζέλο, είσαστε μια πολύ σημαντική μονάδα αυτού που ονομάζουμε πολιτικό σύστημα. Του συστήματος που ευθύνεται, σε μεγάλο βαθμό, γι αυτό που είναι η χώρα. Μας αρέσει να μιλάμε αορίστως γι αυτό, αλλά εγώ έχω μάθει να μιλώ συγκεκριμένα. Στα υπουργεία που υπηρετήσατε, τα νομοθετήματά σας (ναι, ξέρω είναι της Βουλής, αλλά καταλαβαίνετε τι εννοώ) τα συναντώ συνεχώς σε έρευνές μου, ως “ασπίδα προστασίας” του πολιτικού συστήματος και του ζωτικού του χώρου. Ο νόμος “περί ευθύνης υπουργών”, περί μη ευθύνης δηλαδή, είναι δικό σας δημιούργημα. Αυτό το έκτρωμα που οδηγεί στην ατιμωρησία, που μετρά την παραγραφή όχι με χρόνια αλλά (άκουσον άκουσον) με θητείες στη Βουλή, που είναι μια πρόκληση για την κοινωνία. Αυτό το νόμο χρησιμοποίησε ο κύριος Καραμανλής για να παραγράψει τα αδικήματα των υπουργών του στο σκάνδαλο του Βατοπεδίου και όχι μόνο.
Δικός σας νόμος είναι και αυτός που ορίζει τα περί λειτουργίας των καναλιών. Σε όλη τη χώρα, δεν μπορεί να λειτουργήσει ούτε περίπτερο χωρίς άδεια. Μπορούν όμως τα κανάλια. Αυτά τα κέντρα εξουσίας, λειτουργούν με προσωρινές άδειες. Έτσι καναλάρχες και κυβερνήσεις μπορούν να αλληλοεκβιάζονται και να “αυτορυθμίζονται”.
Δικός σας είναι ο νόμος που ρύθμισε τα χρέη των ΠΑΕ, δηλαδή Ανωνύμων Εταιριών, κάτω από την «λαϊκή απαίτηση» των οπαδών. Οι ΠΑΕ αυτές χρεώθηκαν από τους ιδιοκτήτες τους (μέχρι και πλαστά τιμολόγια έκοβαν) και εσείς χαρίσατε τα χρέη. Τα κλεμμένα. Πήρατε δηλαδή τα δικά μου λεφτά και τα δώσατε στα λαμόγια και τις παράγκες.
Ας αφήσουμε το παλιό σας νομοθετικό έργο και ας πάμε στο δεύτερο. Δηλαδή στο Proton. Σημειώνω προκαταβολικά πως όλα τα στοιχεία δείχνουν πως είναι μια προσωπική σας μεθόδευση και όχι μια κυβερνητική απόφαση. Αυτό δεν έχει να κάνει με την δική μου “επιθετική σχεδίαση” αλλά με την πραγματικότητα. Στο υπουργικό συμβούλιο δεχθήκατε σφοδρή επίθεση για την υπόθεση Proton, αλλά προχωρήσατε.
Η εφημερίδα Ελευθεροτυπία  αποκάλυψε πως τον Ιούλιο του 2011, πήρατε την απόφαση να δώσετε 100 εκατομμύρια από τα αδιάθετα του Δημοσίου στην Τράπεζα Proton του κυρίου Λαυρεντιάδη. Την εποχή εκείνη ο κύριος Λαυρεντιάδης και η Τράπεζά του ήταν υπό έλεγχο για υπεξαιρέσεις. Επίσης ο νόμος 2362/95 (νόμος που έγινε ακριβώς για να μην υπάρχουν σκάνδαλα Κοσκωτά) δεν επέτρεπε αυτή την χρηματοδότηση. Τα στελέχη του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους με επιστολή τους σας είχαν πει πως αυτό είναι παράνομο. Εσείς όμως το κάνατε. Στην εκπομπή είπατε πως η απόφαση αυτή των στελεχών του Λογιστηρίου του Κράτους «ήταν παράνομη γιατί δημοσιεύτηκε σε εφημερίδα» Πρωτοτυπία νομική. Κάτι είναι ή όχι παράνομο, με βάση το αν συμπορεύεται με το νόμο και όχι με την κυκλοφορία των εφημερίδων. Πέρα βέβαια από το γεγονός πως όταν σας κοινοποιήθηκε η διαφωνία, δεν είχε δημοσιευτεί σε καμιά εφημερίδα. Ο παράνομος ήσασταν εσείς, με βάση το νόμο του 1995.
Αυτό το ξέρατε καλά. Γι αυτό προχωρήσατε σε ένα άλλο «νομοθέτημα». Σε άσχετο νόμο, τον 4002/2011 προσθέσατε άρθρο που σας αμνηστεύει προκαταβολικά. Νομοθετήσατε δηλαδή πως αν πρόκειται για θέματα συστημικής ευστάθειας των Τραπεζών, έχετε το δικαίωμα να πάρετε αποφάσεις χρηματοδότησης των Τραπεζών. Αυτό το «συστημικής» είναι μια νέα εφεύρεση. Μάλιστα ο νόμος φροντίζει να αμνηστεύσει τους υπουργούς Οικονομίας (και εσάς βέβαια) από το 1997. Γιατί από το 1997; Είχαμε συστημική αστάθεια από τότε ή παρουσιάζει αστάθεια κάποιος υπουργός της κυβέρνησης Σημίτη;
Αφού δώσατε τα 100 εκατομμύρια  τώρα χρεώνετε το Δημόσιο με άλλα 800 για την κρατικοποίηση της  Τράπεζας. Η πτώση βεβαίως της Τράπεζας Proton δεν έχει καμία σχέση με την κρίση. Είναι αποτέλεσμα της διαχείρισης της από τα αφεντικά της. Επιχορηγούσαν τον εαυτό τους. Αντί να ασκήστε έλεγχο (με την Τράπεζα της Ελλάδας, (άλλη μεγάλη αμαρτία μια ιδιωτική Τράπεζα που εμφανίζεται ως θεσμικό όργανο του κράτους) τους χρηματοδοτήσατε και τελικώς μας τα φορτώσατε στην πλάτη.
Αλλά δεν σταματήσατε  εκεί. Ο κύριος Λαυρεντιάδης, ο οποίος φέρεται να έχει καταχραστεί 51 εκατομμύρια, δεν θα πάει φυλακή. Δεν θα υπάρξει καν ποινική δίωξη. Ο λόγος είναι ένας άλλος νόμος που έχετε ψηφίσει. Πάλι εδώ η υπογραφή σας. Με τον νόμο 3904/2010, θεσμοθετείτε το ακαταδίωκτο γι’ αυτούς που θα καταχραστούν χρήματα αλλά θα τα επιστρέψουν πριν διωχθούν ποινικά. Ετσι ο κύριος Λαυρεντιάδης, επιστρέφοντας τα 51 εκατομμύρια (αφού τα επένδυσε, κέρδισε απ αυτά ή οτιδήποτε άλλο) δεν διώκεται. Πρόκειται για μία ακόμη νομική «επανάσταση» που γίνεται με το πρόσχημα της αποσυμφόρησης των φυλακών. Ως πρώην υπουργός Δικαιοσύνης, γνωρίζετε πως κατά καιρούς νόμοι για «αποσυμφορήσεις» κρύβουν την απελευθέρωση ολίγων επωνύμων που καταδικάστηκαν. Έτσι στο παρελθόν έχουν αποφυλακιστεί, «για την αποσυμφόρηση του σωφρονιστικού συστήματος» ο Μάκης Ψωμιάδης, ένας καναλάρχης και κάποιοι απατεώνες δικηγόροι εκ Θεσσαλονίκης…
Μπορώ να σας πω πολλά ακόμη. Πολλά, τα οποία είναι η δουλειά μου να σας τα πω. Πώς τα λένε στα δικαστήρια στις αγωγές κατά δημοσιογράφων (άλλος δικός σας νόμος); «Γεγονότα και αξιολογικές κρίσεις». Αυτό ακριβώς κάνω. Ένας λόγος παραπάνω γιατί πληρώνομαι «από τα λεφτά του Ελληνικού Λαού», όντας εργαζόμενος στην πολύπαθη Δημόσια Τηλεόραση που οι κυβερνήσεις θεωρούν τσιφλίκι τους. Θα σας παρακαλούσα να το σεβαστείτε. Και να σπαταλήσετε λίγη από την φημολογούμενη ευφυΐα και ρητορεία σας, να μου απαντήσετε. Γιατί αυτή είναι η δικιά σας υποχρέωση. Εκτός αν προτιμάτε να με απολύσετε.
 Πολλά κιλά καρύδια ο Βαξεβάνης, όπως είπε και κάποιος στο fb. Το φοβόμουνα ότι αυτός ο τύπος θα βρει το μπελά του, αλλά τώρα σιγουρεύτηκα. Από την άλλη, καλά που υπάρχουν και αυτοί οι άνθρωποι, που με τη σιγουριά της δημοσιογραφικής ταυτότητας (και να τον απολύσουν, θα βρει οπωσδήποτε δουλειά στο ΣΚΑΙ), αλλά και με τη δύναμη των στοιχείων, κάνουν έρευνες, διεισδύουν, ξεψαχνίζουν υποθέσεις και προπαντώς λειτουργούν σαν καμήλες. ΔΕΝ ΞΕΧΝΑΝΕ! (Όχι σαν κι εμάς τα χρυσόψαρα, που χωρίς αποδείξεις πελαγοδρομούμε, πάμε-ερχόμαστε, ξεχνάμε-ξαναψηφίζουμε).
Πόσοι τέτοιοι όμως υπάρχουν; Ο Βαξεβάνης, ο Κουβαράς, και κανα δυο ακόμα (ο Αυγερόπουλος δε θέλει ακόμα να καθαρίσει την εγχώρια κόπρο του Αυγείου, προτιμά τα ποτάμια της Νιγηρίας, και μεταξύ μας, πολύ καλά κάνει). Και οι υπόλοιποι που δε μιλάμε, ενώ ξέρουν; Προφανώς είναι πληρωμένοι ή απλά φοβούνται. Λίγο πράγμα είναι;; 
Ο εκφοβισμός ήταν πάντα το πιο ισχυρό εργαλείο ενός bully. Οι Δικαστές δικοί τους είναι, ένα με τη φάρα, συνταγματολόγοι γαρ, Λοβέρδοι, Βενιζέλοι. Ποιος θα υποστηρίξει τους "κατάπτυστους" δημοσιογραφίσκους, με τη ρετσινιά δεκαετιών πάνω τους;; εδώ την Αντωνία Ηλία έχουν ελεύθερη, απείραχτη, ανέγγιχτη, τον Ψωμιάδη θα έπιαναν;;; Εδώ ολόκληρος Τεγόπουλος δεν μπόρεσε να στριμώξει τον Κόκκαλη (κουμπάρο του Πάγκαλου, βεβαίως-βεβαίως), θα μπορέσουν οι Βαξεβάνηδες να μας πείσουν ότι και μόνο που ανεχόμαστε να μας μιλάει άνθρωπος σαν τον Βενιζέλο, είμαστε ήδη ξεφτιλισμένοι σαν έθνος και σα λαός;;;;
Κι όμως σ'αυτή τη χώρα, που τρώμε όπου φτύνουμε, όλα μπορούν να γίνουν.
Τα σκοινιά δε φτάνουν, οι κόμποι είναι χαλαροί, οι Δήμιοι απεργούν,
Παραγραφή εδώ και τώρα, όπως πάντα.......................

Υ.Σ. Ρίξτε και καμμιά ματιά κι εδώ (να μην ξεχνάμε και τους Αλαφούζους)

Δεν υπάρχουν σχόλια: