ΗΘΙΚΟΝ ΔΙΔΑΓΜΑ

Ο ΑΠΑΙΣΙΟΔΟΞΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑΣ ΚΑΛΑ ΕΝΗΜΕΡΩΜΕΝΟΣ ΑΙΣΙΟΔΟΞΟΣ







Πέμπτη 29 Απριλίου 2010

ΣΤΑΣΗ ΠΛΗΡΩΜΩΝ.....ΑΝΑΜΝΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΙΩΝ

Σαν προέφηβος κι εγώ έζησα το '80 με αθώο μάτι, χωρίς ικανότητα ανάλυσης των πεπραγμένων. Καταθέτω όμως τα εξής, για όλους όσους αναρωτιούνται "μα πώς φτάσαμε ως εδώ;":
Ένας θειος μου ράφτης, που είχε φύγει στη Γερμανία γιατί δεν πήγαινε καλά, γυρίζει με μια μικρή βιοτεχνιούλα στο κέντρο της Σαλονίκης. Ξαφνικά, μέσα σε ενάμιση χρόνο, βρίσκεται με μια εργοστασιάρα με 150 υπαλλήλους. Ρωτάω τον πατέρα μου :"Πώς;;". "Ας είναι καλά το ΠΑΣΟΚ" λέει. Και ξαναρωτάω εγώ, "Είναι τόσο πλούσιο αυτό το ΠΑΣΟΚ;;" για να εισπράξω την απόλυτη σιωπή. Ο πατέρας μου όταν δεν ήθελε να βρίσει, σιωπούσε με τρόπο εκνευριστικό, ειδικά αφού αφορούσε τον ίδιο τον αδερφό του. Αργότερα έμαθα ότι ο θειος "τάιζε" καλά κάποια πολιτικά άτομα, είτε στον προεκλογικό τους είτε σε άλλες δραστηριότητες, που δε μου επιτρέπεται να αναφέρω. Ίσως μετά θάνατο (το δικό μου, γιατί αυτοί οι π....δες δεν πεθαίνουν ποτέ, όρα Μητσ...κη). Το σίγουρο είναι ότι τα λεφτά λαμβάνονταν ως "επιδότηση αγροτικών επιχειρήσεων". Και φυσικά όταν έσκασε η φούσκα του χρηματιστηρίου και ο θειος τα 'χασε όλα και έτρεχε να κρύψει τα περιουσιακά του να μην του τα πάρουν οι Τράπεζες, ούτε ένας δε βρέθηκε να πει "Κρίμα τον άνθρωπο", διότι συν τοις άλλοις ήταν και τοκογλύφος. Άλλο ένα άξιο δημιούργημα της φιλοσοφίας ΠΑΣΟΚ!! Μπράβο!
Ήταν αυτοί οι δύο τύποι, τα δύο αδέλφια, που μου λέγαν στις Πασχαλινές μαζώξεις: Έλεγε ο πατέρας μου: "Αν πεις ζήτω η ΝΔ, θα σου δώσω 20 δραχμές" και αντέλεγε ο θειος "Αν φωνάξεις ζήτω το ΠΑΣΟΚ, θα σου δώσω κατοστάρικο". Ο δικός μου, υπάλληλος ων, δεν μπορούσε να ρεφάρει και με κοιτούσε με κείνο το βλέμμα"θα τα πούμε στο σπίτι". Ωραίες στιγμές του αγνού δικομματισμού.
Παρεπιπτόντως ο πάτερ ο δικός μου, αναντάμ μπαμπαντάμ καραδεξιός, μπορεί και χαφιές στη Χούντα-το χέρι μου στη φωτιά δεν το βάζω-θεωρούνταν στην υπηρεσία του ως αριστερός, διότι είχε χειροδικήσει εναντίον ενός τεμπελχανά δεξιού συνδικαλιστή, άχρηστου και θρασύ, ο οποίος τελικά απέσυρε τη μήνυση, κατόπιν πιέσεων. Βέβαια όταν μετά έθιξε τους "άλλους" τεμπελχανάδες και πρόσβαλλε την εργατικότητα οργανωμένων οπαδών του κυβερνώντος κόμματος, εννοείται ότι πήρε δυσμενή μετάθεση. Αν και από συναδέλφους του, εχθρούς και φίλους, είτε στο ταχυδρομείο είτε στο χώρο της διαιτησίας, η πλειοψηφία τον είχε κατατάξει στους ηθικούς, σχετικά αδιάφθορους τύπους, "που δεν τα 'παιρνε". Ο ίδιος μπορεί και να μετάνιωνε, γι΄ αυτήν του την "αδυναμία", την οποία "φοβάμαι" πως μου την κληρονόμησε...
Οι φράσεις-δυσμενής μετάθεση, τα Παίρνει-όπως και άλλες "πρασινοφρουρός", "Κλαδική" ήταν από τις καινούριες για μένα λέξεις, που με ενδιαφέρον ρωτούσα τι σημαίνουν και γιατί δεν τις έγραφαν τα λεξικά. Ναι, όντως ήταν η Χρυσή Εποχή του Αντρέα !!!!
Επίσης μπορώ να πω ότι λίγο πριν πάρει τη μετάθεση ο father, αντιλαμβανόμενος το πνεύμα της εποχής και επειδή ήθελε να βοηθήσει τον αγαπημένο ανηψιό του αγαπημένου αδερφού του, φρόντισε να τον προσλάβουν στο Δημόσιο. Πώς;;; Μα με τον απλούστερο τρόπο που υπήρχε τότε....Σημαιάκι στη συγκέντρωση!!!!!!
Έρχεται ο ξάδερφος-συνονόματός μου (ο φαλακρός εισπράκτωρ) μια μέρα στο σπίτι για καθοδήγηση. Εγώ ως κουτσομπόλης πιτσιρικάς έστηνα αυτί και ενημερωνόμουν κατά αυτόν τον τρόπο για τα πολιτικά δρώμενα.
-Θα πάρεις, λέει, μια σημαιούλα πράσινη, μεγάλη, να φαίνεται. Σήμερα που θα μιλήσει ο Βερυβάκης στην πλατεία, θα φροντίσεις να είσαι μπροστά, να σε βλέπουν και θα κουνάς με μανία τη σημαία.
Έτσι κι έγινε, απ'ότι φάνηκε. Διότι μετά από περίπου δύο μήνες, ήρθε χαρούμενος ο πατέρας και λέει στη μάνα μου: Τον πήραν στα ΕΛΤΑ. Διανομέα αρχικά και μετά βλέπουμε....Ζήτωωωωωωω!!!!!!!
Συμφωνώ με όποιον μου πει
-Γιατί, με τον Κωνσταντίνο Καραμανλή υπήρχε διαφάνεια;;, με όλα τα υπολλείμματα της χούντας να ζουν, να βασιλεύουν, να διορίζουν;; Εν έτει 1977 να ζητιέται δελτίο κοινωνικών φρονημάτων; Υπήρχε σωστά ταξινομημένος δημόσιος τομέας;; Υπήρχε κρατικός μηχανισμός αδιάβρωτος;;
Όντως η κατάσταση ήταν σάπια. Γι'αυτό ακόμα και ο πατέρας μου "μάλλον" ψήφισε ΠΑΣΟΚ-όρκο δεν παίρνω, από τα συμφραζόμενα συμπεραίνω- ότι είχε δει τη διαφθορά ενός Συστήματος ενός κουρασμένου Ηγέτη, που άπαξ κι έβαλε τη χώρα στην ΕΟΚ, μπορούσε να αναπαυτεί στις δάφνες του.
Εκείνη ακριβώς όμως η ελπίδα ενός κόσμου για ΑΛΛΑΓΗ (άλλαξε ο Μανωλιός κι έβαλε τα ρούχα του πράσινα) ήρθε και μαράθηκε πάνω στα Pampers. Αφού προηγήθηκε ένα καλό φαγοπότι μιας μεγάλης μερίδας πεινασμένων ανθρώπων, που είδαν το "πράσινο" φως στο φανάρι και όρμησαν να φάνε, όντας πεινασμένοι. Και έτσι άρχισαν οι προσλήψεις, οι καταρρακτώδεις διορισμοί, χρήσιμων και άχρηστων, οι δημιουργίες φορέων και Οργανισμών, που τους κοιτάζουν τώρα τα ίδια στελέχη και αναρωτιούνται "μα πώς συνεχίζονταν αυτά;;;", οι επιδοτήσεις ανύπαρκτων καλλιεργειών, οι "χρωματισμοί" στους χώρους εργασίας και των συνδικαλιστικών φορέων, οι ξεδιάντροποι πολιτικοί, που έταζαν και άρπαζαν......
Διάβασα σχετικά πρόσφατα ένα βιβλίο με τα απομνημονεύματα του Γεννηματά, με συνεντεύξεις και ομιλίες. Ο άνθρωπος, που τον έχουμε αποθηκεύσει στη συλλογική μνήμη ως καλό, γνήσιο, άξιο αριστερό τέκνο του ΠΑΣΟΚ, όχι σαν κάτι άλλους κλεφταράδες, τάχα......(καλά άμα πεθάνεις αγιοποιείσαι κιόλας, γνωστό). Τόση μπούρδα δεν την άντεξα ρε φίλε, τόση παπαριά, τόση ψευτιά, που λες "ρε μπας και τα πίστευε κιόλας και τον αδικώ τον τεθνεώτα". Μιλάμε για την μ....κία της εικοσαετίας του ΠΑΣΟΚ, τέτοιες ηλιθιότητες έλεγαν και τότε και ξεγέλαγαν τον κόσμο, παίζαν και χωρίς αντίπαλο, μιλάμε για γελοίες ρητορικές, ανεφάρμοστες ιδέες, σε μια φαντασιακή κατάσταση πολιτικού μεγαλοϊδεατισμού, ο οποίος νομίζαμε (νόμιζαν) ότι τελείωσε με τον Αντρέα.
Τους (μας) έκατσε ο κοντός...ο εκσυγχρονισμός στο πιάτο (κι εμάς στο σβέρκο) και φάγαν αυτοί καλά κι εμείς καλύτερα. Κρίμα τον άνθρωπο έφυγε νωρίς, διότι θα είχε κι αυτός σήμερα μια κοιλιά σαν του Πάγκαλου, με την κορούλα του....ΠΑΝΑΞΙΑ στο Υπουργείο της. Και θα έλεγε πάλι τις ίδιες παπάρες σαν το Γιωργάκη, που τον ψήφισε κόσμος και ντουνιάς και τώρα κλαίνε, "γιατί δεν ήξεραν". Δεν ήξερες, δε ρώταγες και τον άλλον τον κοιμίση τον Κωστάκη......
Α ρε δεκαετία του '80, τι καλό έκανες στον τόπο. Με τη συνδρομή φυσικά και του '90, οπότε άλλαξε και το σκηνικό (χαχαχαχα) έτρωγαν πιο εκσυγχρονιστικά. Πού βρίσκεται όμως η αναλογική ευθύνη;; Εσύ κύριε μπήκες με τον μπάρμπα στην Κορώνη (να μην πω Κατερίνη, που ταιριάζει κιόλας η ομοιοκαταληξία) στο Δημόσιο, χωρίς να έχεις ούτε τα τυπικά προσόντα;; Πώς φωνάζεις τώρα "φέρε πίσω τα κλεμμένα";; Εσύ, ο άλλος, δεν πήρες την επιδότηση για τα καπνά και για τρακτέρ και σε βλέπαμε κάθε Σάββατο με την "μπέμπα 2002", (τι μόδα κι αυτή της εποχής!!) να σκορπάς στον Νταλάρα της επαρχίας τα καινούρια τότε πεντοχίλιαρα;;; Εσύ ρε μπαγαμπόντη δεν πήρες το '96 το πακέτο από τα πρώτα Leader (θα σε γελάσω για τις ημερομηνίες) για τουριστικές επιχειρήσεις και έφτιαξες δύο βίλλες στον Πλαταμώνα, για ίδια χρήση και μετά μαθεύτηκε στο χωριό ότι ήσουν ο πρώτος που έφερε σ'αυτές τις βίλλες τις Βουλγάρες με το AIDS, που μόλυναν όλα τα 60+ ραμόλια;;;
Όλοι εσείς δεν ψηφίσατε ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, για να μπουν τα παιδιά και τα παιδιά των παιδιών σας στο φοβερό κι αχτύπητο Δημόσιο ή αργότερα στις Δημοτικές Επιχειρήσεις, με σκοπό φυσικά να μην κάνουν τίποτα;;; Τώρα γιατί κλαίτε για 13ο και 14ο ή για τον Καλλικράτη;;;;
Τώρα κλαις, γιατί κλαις;; Συ δεν είσαι που γέλαγε χθες;;;;;;;; Μόνη σου έχεις γκρεμίσει ότι εγώ (ο άμοιρος ψηφοφόρος του Κόμματος Κυνηγών) είχα χτίσει. Τώρα τάχα γιατί κλαις;;;;
Βρέθηκα με συγγενικό πρόσωπο πρώην υφυπουργού Οικονομικών επί ΝΔ, που μου έδειχνε το τεφτέρι με τα ρουσφέτια (διότι κάθε αξιόλογος πολιτικός έχει και το αρχείο του-έτσι το λένε πιο κομψά) που είχε γραμμένες 838 πράξεις, από πολύ ασήμαντες-μετάθεση ενός φαντάρου κοντά στη μαμάκα, μέχρι παραχώρηση όλων των εισητηρίων των ΚΑΠΗ σε ταξιδιωτικό πράκτορα για τριετία. Χρήμααααα, Πάρεεεεεε.....Και αυτός ο πολιτικός με παράπονο έλεγε ότι τον μαύρισε η περιφέρειά του, ούτε τον χαιρετάνε στο δρόμο. Επειδή φαίνεται δεν έβαλε όλη την τετραμελή οικογένεια, αλλά μόνο τα τρία μέλη στο Δήμο.......Αχάριστος κόσμος, έλεγε.
Όντως ρε μεγάλε. Αχαριστία!!!! Εσένα που έπρεπε να σου στήσουν ανδριάντα, για το καλό που έκανες στον τόπο και στους ψηφοφόρους σου.
Κι αυτοί όμως, έτσι;;; Πολύ σωστοί.... Σε βγάλαμε, πήραμε πίσω τα δέοντα, άντε γεια, δε με ξέρεις, δε σε ξέρω, μην τυχόν και στιγματιστώ στην τοπική κοινωνία για τις δικές (τις άλλες) λαμογιές......
Μια χώρα ανύπαρκτη, που νόμιζε ή έτσι της είχαν πει, ότι υπήρχε, ότι δούλευε, ότι παρήγαγε, ότι πρόσφερε. Υπηρεσίες, Τουρισμό, ήλιο και θάλασσα, Λίγο αγροτικό προϊόν, ακόμα λιγότερο βιομηχανικό προϊόν. Και μετά τη χρυσή 30ετία ήρθε το χαμπέρι.
Στάση πληρωμών, αλλά κυρίως στάση δικαιολογιών. Δε δικαιούται κανείς δια να ομιλεί (τα 'χαν πει και παλιά οι ΠΑΣΟΚοι αλλά ποιος τους άκουγε;; Α ρε Κουτσόγιωργα με τα πάμπερς σου, έκανες τη βρώμικη δουλειά και σε 'φαγε το έμφραγμα). Τώρα φα το σκατόν Τάσο!!!
Ο βερεσές απέθανε και θάψαν τα τεφτέρια
και διαθήκη αφήσανε τα χρήματα στα χέρια (των funds), που έλεγε και ένα παλιό ποιηματάκι
Φάγαμε, ήπιαμε τζάμπα, τετραήμερα στις μαδρίτες και στα Ντουμπάι, με διακοποδάνεια, αργίες 50 το χρόνο, δουλειά από τις 9 μέχρι τις 12:30 (κι εγώ μέσα έτσι;;;), φόρους όποτε έλαχε, βάλε και μένα μπάρμπα στο Δημόσιο, εισοδηματίες της πλάκας όλοι, φύκια για μεταξωτές κορδέλες, όλοι στη ρεμούλα, όλοι συνένοχοι (εκτός από σένα bro), με τους τίτλους του Χρηματιστηρίου ακόμα να σαπίζουν στα γραφεία, γιατί έτσι νομίζαμε ότι θα πλουτίζαμε, πάλι με αέρα......ΑΕΡΑ ΠΑΤΕΡΑΑΑΑΑΑΑΑ!!!!!!!!!
Όταν έρχεται ο λογαριασμός, δεν το στρίβουμε για την τουαλέτα, καθόμαστε και συζητάμε το ρεφενέ. Στις παχιές αγελάδες, μαλώναμε ποιος θα πρωτοπληρώσει, κάναμε και τους καμπόσους, κερνάω εγώ ρε!!!! Τώρα δείχνουμε ο ένας τον άλλον, "εσύ έφαγες πιο πολλά, εγώ μόνο ένα κοκκαλάκι έγλειψα". Και θα κατεβούμε όλοι μαζί με τα πλακάτ πάλι, κλέφτες και αθώοι, στις απεργίες και στις διαδηλώσεις, για να φωνάζουμε αυτά τα δικά μου τα συνθήματα, "Διώξτε τους τεμπέληδες" και τέτοια. Αμ έτσι, θα έμεναν περίπου 180.000 άνθρωποι στην Ελλάδα, οι μισοί ξένοι και οι άλλοι κάποιοι που δεν κατάλαβαν "πως γίνεται η δουλειά".
Εγώ φυσικά δε θα ήμουν εδώ...............
Υπογραφή:
Ο τεμπέλης της (παλιά) Εύφορης Κοιλάδας, Ενοίδας, με αρκετή χολή στις αναμνήσεις του.
Με το συμπάθειο δηλαδή, εάν θίξαμε και κανέναν, δεν ήταν αυτός ο σκοπός μας.....!!!!!;;
Συγνώμη και από τους φίλους του ΠΑΣΟΚ, ειδικά από εκείνους που ψήφισαν Γιωργάκη και όχι τον @#$%$&%&Βενιζέλο, αλλά κι αυτοί δε ρώταγαν;;
Εξάλλου το μόνο εύκολο είναι να κρίνεις εκ των υστέρων, εκ του ασφαλούς, του σίγουρου αποτελέσματος. Ένας ακόμα μετά Χριστό προφήτης κι εγώ μπορώ να κατηγορώ, ή να δικαιολογώ όποιον γουστάρω. Οι γνώμες είναι σαν τις κωλ.........ίδες, καθείς κι από μία. Θα με δικάσετε κ. εισαγγελέα για διασπορά ψευδών ειδήσεων; ότι φταίω που ανέβηκαν τα σπρεντς;
ΟΚ.μια στάση εδώ..................

Δεν υπάρχουν σχόλια: