ΗΘΙΚΟΝ ΔΙΔΑΓΜΑ

Ο ΑΠΑΙΣΙΟΔΟΞΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑΣ ΚΑΛΑ ΕΝΗΜΕΡΩΜΕΝΟΣ ΑΙΣΙΟΔΟΞΟΣ







Κυριακή 13 Μαρτίου 2011

Η γρίππη του μυαλού

Το μυαλό, το λογικό που λένε, ο εγκέφαλος, δεν είναι άτρωτος. Έχει κερκόπορτες. Επειδή αργά στην επιστημονική εξέλιξη ανακαλύψαμε την ψυχική σφαίρα μέσα στα περιεχόμενα του κρανίου, δυσκολευόμαστε να τα δούμε όλα ως ένα πράγμα. Σκέψεις, πράξεις, ηθική, ανάλυση κι επιλογές, ομιλία, κίνηση, όλα εδράζονται κι αλληλοεπηρεάζονται σε κοντινές γειτονιές. Το μυαλό έχει κανόνες και κώδικες, με τους οποίους μοιράζεται τις πληροφορίες. Τι γίνεται όμως όταν απ'την "πίσω πόρτα" εισβάλλουν τα διαβρωτικά εκείνα στοιχεία και ξεκόψουν οι γειτονιές μεταξύ τους;; Όταν η κυρα-Μαριώ του μετωπιαίου λοβού θυμώσει με την Μελπομένη του ρινικού εγκεφάλου ή αν βάλουν λόγια στην Αγλαϊα του θαλάμου και πετάει τα βρωμόνερα στα απλωμένα ρούχα της κυρ-Ευτέρπης, που κάθεται στο μπαλκονάκι του προμήκη;;;
Αυτό εγώ το αποκαλώ γρίππη του μυαλού. Διότι δεν είναι το πρόβλημα ο ιός αυτός καθαυτός αλλά η αποσύνδεση από τις φυσικές εκείνες λειτουργίες, που αν ήταν ενωμένες, θα πολεμούσαν τον κοινό εχθρό και θα τον κατατρόπωναν. Τώρα όμως επειδής είναι ο καθείς για την πάρτη του, δεν υπάρχει μια γραμμή, μια θέση, ένα αμυντικό σχήμα και άρα είμαστε ευάλωτοι σε προδότες, Εφιάλτες και Γούσηδες. Ο εχθρός πάντα θα είναι εκ των ενόντων, ΔΕΝ υπάρχει χειρότερος ανθέλληνας από τον ίδιο τον Έλληνα, τη ζημιά στον οργανισμό μας την κάνει το ίδιο το κεντρικό νευρικό ή το τροποποιημένο ανοσοποιητικό, την πτώχευση όλοι μαζί την προκαλέσαμε.
Δηλαδή τα φάγαμε μαζί, όλοι ίσια κι όμοια;; Ο Πάγκαλος και οποιοσδήποτε Πάγκαλος δεν είναι αλεξιπτωτιστής, δεν είναι ουρανοκατέβατος, είναι γέννημα θρέμμα μιας εποχής, που ξεκινά χωροχρονικά από τις αρχές Βυζαντίου και τα Οθωμανικά πρότυπα και φτάνει στο Cayenne του φακελάκια πολεοδόμου. Αν δεν ήταν ο Πάγκαλος, θα ήσουν εσύ η εγώ, κάποιος από τους μυριάδες χοντρομπαλάδες και πατσοκοιλιάδες που αισθάνονται ότι όλοι τους χρωστάμε που υπάρχουν και που όλα τα έχουν γραμμένα στα υποσυνείδητά τους και με γριππιασμένα μυαλά μας εξουσιάζουν, μας ταϊζουν και τους ταϊζουμε, με διχόνοια, με διαίρεση, με "διαίρει και βασίλευε", με "πίστευε και μη ερεύνα".
Ο Ρασούλης έλεγε: "Οι Αρχαίοι Έλληνες είχαν φτιάξει σαν ιδανικό τύπο ανθρώπου, τον Άριστο, οι φεουδάρχες έφτιαξαν τον Ιππότη, οι αστοί τον Gentleman και εμείς οι μεταδικτατορικοί Ρωμιοί τον Γαμάω. Στα παπάρια του. Πήρε την πιο ωραία και ιστορική χώρα και την κατάντησε ένα απέραντο γραψαρχιδιστάν".
Το μυαλό όμως ευτυχώς ή δυστυχώς δεν έχει υποδοχείς πόνου, δεν μπορεί να πονέσει, δεν δίνει συμπτώματα εγκαίρως. Θα πάθει μια κι έξω ένα μπλακ-άουτ, ένα κατέβασμα διακόπτη και ....τέρμα τα δίφραγκα!
Για όσους έχουν διαβάσει το "εχθροί εξ αίματος" του Αρκά, είναι ξεκάθαρα όλα. Τα τμήματα μεταξύ τους αποδεσμεύτηκαν από υποχρεώσεις και συνθετικές δράσεις, δεν αισθάνονται ως μέλη ενός οργανισμού, ενός έθνους-κράτους, δεν αποδίδουν ΦΠΑ, κάνουν του κεφαλιού τους. Κι όσοι έχουν κεφάλι, πάλι καλά. Από όλους τους ανεγκέφαλους που συσσωρεύονται σε δουλειές και εκλογικά κέντρα, σε μαγαζιά και γήπεδα, σε αυτοκινητόδρομους και νοσοκομεία, πόσοι είναι πραγματικά γριππωμένοι χωρίς να το γνωρίζουν;; Πόσοι δεν έφαγαν, πόσοι δεν κεράτωσαν ιδανικά και πατρίδες, πόσοι δεν αισθάνθηκαν "γαμάω", πόσοι είναι οι θρασύδειλοι, οι ανεύθυνοι, πόσοι κρύβονται πίσω από το δάκτυλό τους, πόσοι στρουθοκαμηλίζουν, και με την υποκρισία τους αυτή καλύπτουν την ανεπάρκειά τους;;;;

Η συνείδηση είναι μέρος του εγκεφάλου. Μάλιστα είναι το συχνότερο μέρος που εμφανίζονται οι Κερκόπορτες. Από κει μπαίνουν οι Ούνοι και οι Βάρβαροι, από κει είμαστε ευάλωτοι.
Και δεν υπάρχει εμβόλιο για την απώλεια συνείδησης........

Δεν υπάρχουν σχόλια: