ΗΘΙΚΟΝ ΔΙΔΑΓΜΑ

Ο ΑΠΑΙΣΙΟΔΟΞΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑΣ ΚΑΛΑ ΕΝΗΜΕΡΩΜΕΝΟΣ ΑΙΣΙΟΔΟΞΟΣ







Κυριακή 25 Ιουλίου 2010

ΧΑΡΤΕΣ


Από μικρός πάντα μ'άρεσε να διαβάζω χάρτες. Όχι απλώς να χαζεύω, αλλά να τους παρατηρώ, να κοιτάζω λεπτομέρειες, ονόματα, εκτάσεις. Σαν τον αδερφό μου, που είχε στο μαγαζί έναν Παγκόσμιο Χάρτη και μου το 'παιζε έξυπνος, με ρωτούσε πρωτεύουσες και τέτοια, όταν βαριόμασταν κάτι απογεύματα. Εγώ με το που πήγαν νήπια τα πιτσιρίκια τους πήρα έναν μεγάλο Χάρτη της Ελλάδος (Εκδ. Ρέκος) 2μ Χ 1μ και συχνά πυκνά ανατρέχουμε σε αυτόν. Μα πού θα πάμε διακοπές, εκδρομές, μα σε κανα σταυρόλεξο, όλο και μαθαίνουμε (;;) τη γεωγραφία μας. Κόλλημα θα πεις, ΟΚ, το δέχομαι. Κόλλημα!

Πάντως οι μεγάλοι γεωγράφοι ιστορικά ήταν άνθρωποι που αναζητούσαν με πολύ κόπο, σύνορα, μήκη και πλάτη, τοπογραφικά και αποστάσεις. Έξυπνοι, διορατικοί άνθρωποι, είτε ήταν πληρωμένοι από κράτη είτε σε εθελοντική βάση. Όχι σαν σήμερα που έχεις τους δορυφόρους και τα GPS και ο κάθε κεφάλας νομίζει ότι ξέρει Γεωγραφία. Η Εθνική Εταιρεία Γεωγραφίας λοιπόν, ή αλλιώς National Geographic Society, πληρωμένη από τις ΗΠΑ αναλάμβανε τη συνοριοδότηση σε έναν ταχέως μεταβαλλόμενο κόσμο και οι Χάρτες της θεωρούνταν κάτι σαν Ιστορικό Γεγονός. Το βιντεάκι δείχνει πώς όχι μόνο scripta manent , αλλά και η Ιστορία, μαζί με τους χάρτες και τα ονόματά τους πλαστογραφούνται με τον πιο προφανή τρόπο, τον πιο εξευτελιστικό (κυρίως για τους ηττημένους), χωρίς να αντιδρά κανείς. Άλλο γεωγραφία άλλο διπλωματία. Ένα όνομα είναι μικρό πράγμα για κάποιον που δεν έχει αντιληφθεί την αξία των λέξεων και τη θέση τους στους χάρτες.

Κάντε και σεις καμμιά άσκηση επί χάρτου και δείτε το μέλλον προκαταβολικά. Α επίσης, αν πέσει στα χέρια σας ένα βιβλίο για μια "παλιά" χώρα, (την έλεγαν Γιουγκοσλαβία), "Από το Μιλόσεβιτς ως στον Κουστούνιτσα", διαβάστε το. Είναι μελέτη του φαινομένου "πώς αποσυνθέτουμε μια χώρα με κίνητρο ονόματα και θρησκείες". Η γειτονιά μας προσφέρεται για αναλύσεις και πειραματισμούς. Ειδικά όταν το πειραματόζωο χρωστάει περί τα 900 δις στον πειραματιζόμενο............Αλί, αλί και τριςαλί!!!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια: