ΗΘΙΚΟΝ ΔΙΔΑΓΜΑ

Ο ΑΠΑΙΣΙΟΔΟΞΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑΣ ΚΑΛΑ ΕΝΗΜΕΡΩΜΕΝΟΣ ΑΙΣΙΟΔΟΞΟΣ







Παρασκευή 11 Απριλίου 2008

Ποιος είναι ο Έλληνας;;;

"Τοσούτον δι' απολέλοιπεν η πόλις ημών περί το φρονείν και λέγειν τους άλλους ανθρώπους, ώσθ' οι ταύτης μαθηταί των άλλων διδάσκαλοι γεγόνασιν, και το των Ελλήνων όνομα πεποίηκεν μηκέτι του γένους, αλλά της διανοίας δοκείν είναι, και μάλλον Έλληνας καλείσθαι τους της παιδεύσεως της ημετέρας ή τους της κοινής φύσεως μετέχοντας".

"Η πόλις μας έχει τόσον πολύ υπερβάλει όλους τους άλλους εις την φιλοσοφίαν και τον έντεχνον λόγον, ώστε οι δικοί της μαθηταί έχουν γίνει διδάσκαλοι των άλλων και έχει κάμει, ώστε το όνομα των Ελλήνων να μη θεωρείται πλέον ως δηλωτικόν του έθνους, αλλ' ως δηλωτικόν της μορφώσεως, και Έλληνες να ονομάζονται όχι τόσον όσοι ανήκουν εις το έθνος το Ελληνικόν, αλλ' όσοι έχουν τύχει της ιδικής μας παιδείας".

Ποιος είναι ο Έλληνας? Όλοι μιλάμε για τη ρήση του Ισοκράτη και "τους της παιδεύσεως της ημετέρας μετέχοντας". Τι αντιλαμβάνεται όμως ο κοινός νους?

Κατά την ταπεινή μου γνώμη, καμάρωνε και περηφανευόταν ο φιλόσοφος για τον όρο Έλληνας, γιατί αυτός ξεχωρίζει για την Παιδεία του. Κι εμείς οι άθλιοι Νεοέλληνες ψάχνουμε καταγωγές, ιστορικές συνέχειες, γονίδια, "γνήσιο" αίμα, αυθεντικότητα ονομάτων, κληρονομιές και άλλα ανόητα.


Θέλουμε να κοκορευτούμε επειδή έτυχε και γεννηθήκαμε στον τόπο αυτό.
Ε και? Δηλαδή επειδή από κωλοφαρδία δε γεννήθηκα στην Παλαιστίνη, να με ζώνει ο πατέρας μου εκρηκτικά και να μου λέει : "Άντε στο καλό και τα λέμε στον Παράδεισο", αλλά γεννήθηκα εδώ, αυτό με ξεχωρίζει αυτομάτως?

Θέλουμε να κρύψουμε το ρατσισμό μας και λέμε "να σηκώσει τη σημαία ο αλβανικής καταγωγής πιτσιρικάς, αφού πάει σε ελληνικό σχολείο". Και ποιος σου είπε ότι επειδή πάει σε ελληνικό σχολείο, λαμβάνει "Ελληνική Παίδευση"?

Που βρίσκεις εσύ, σε ποιο κεφάλι την "ιδική μας παιδεία"???? Όλες τις αρετές, όλα τα υψηλά φρονήματα, που τέλος πάντων κατά σύμβαση θεωρούμε ότι αποτελούσαν την Παιδεία των προγόνων?

Πως μπορεί κάποιος να θεωρεί τον εαυτό του Έλληνα, με βάση την Παιδεία του??

Ποιος ξέρει και αναγνωρίζει την ιστορία των ανθρώπων που πέρασαν απ' τον ευρύτερο Ελλαδικό χώρο, αλλά και αυτών που "ζήλεψαν" αυτό το "ελληνικό φρονείν" και θέλησαν να το εφαρμόσουν στα δικά τους μέτρα? Ποιος άνθρωπος με ταυτότητα ελληνική, είτε απ' τους διεθνιστές προοδευτικούς είτε απ' τους συντηρητικούς εθνικιστές είτε κι απ' τους ενδιάμεσους, μπορεί να υπερηφανευτεί για το "ΉΘΟΣ" του? Τη συμπεριφορά του απέναντι στον τόπο, τους συνανθρώπους του, τους νόμους-δίκαιους και άδικους?

Τι είναι πια αυτή η Ελληνική συνείδηση ? Τίποτις εξωτικό, κανένα περίεργο συναίσθημα ?Γιατί να διαφέρει από κάθε άλλη εθνική συνείδηση ? Πως διαφοροποιείται με βάση την Παιδεία των Ελλήνων, ως ιστορική κληρονομιά στην ανθρωπότητα ?

Εγώ δεν ξέρω τι είναι, φαντάζομαι όμως ότι αφορά έναν τρόπο και μια στάση ζωής, που θα έπρεπε να μας κάνει όλους εμάς τους τωρινούς Ελλαδογεννημένους να ντρέπονται και να μην έχουν μούτρα να μιλήσουν για αρχαιοελληνικό πνεύμα σκέψης, διοίκησης, αντίληψης και κοσμοθεωριών.

Προφανώς μιλάω ως μη γνώστης (ουδέν οίδα) του συνόλου της αρχαιοελληνικής γραμματείας, αλλά με το ένστικτο του εμπειρικού ανθρώπου. Επίσης αναγνωρίζω βέβαια ότι ο τρόπος που πιστεύει ο καθένας ότι πρέπει να παρέχεται η Παιδεία αλλάζει στο πέρασμα των χρόνων. Όπως μεταλλάσονται και οι περισσότερες έννοιες.


Το να μιλάμε τώρα οι περισσότεροι γονείς για Ελληνισμό, όταν στα παιδιά μας δε φροντίζουμε να παρέχουμε ούτε τα στοιχειώδη του καλού παραδειγματισμού, είναι τουλάχιστον ειρωνεία. Τι κάνουμε? Τα ντύνουμε τσολιαδάκια στις επετείους ή τους δίνουμε σημαίες για τα συλλαλητήρια.


Και καταλήγω: Πόσο έλληνας είναι ο τύπος που πετάει τα σκουπίδια στους δρόμους? Που ξεριζώνει τα νεοφυτεμένα δένδρύλλια γιατί αργότερα θα του κλείνουν τη θέα ? Που βρίζει στο δρόμο λες κι έχει δίπλα του το χειρότερο εχθρό του ? Που καθημερινά ασπάζεται το "κλέψε για να έχεις κι άρπαξε να φας" ? ΠΟΥ ΘΕΩΡΕΙ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΤΟΥ ΤΟΝ ΠΙΟ ΕΞΥΠΝΟ ΚΑΙ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ ΗΛΙΘΙΟΥΣ ? Που ψηφίζει τους ίδιους που μπατάρουν το καράβι και ντροπιάζουν την ιδέα της χώρας του, απλώς και μόνο για να βάλει το γιό του στη ΔΕΗ ? Που πανηγυρίζει Euro/μετάλλια Ολυμπιακών και μετά βρίζει τους ίδιους παίκτες στα γήπεδα ή απορεί πως πήραν αναβολικά οι αρσιβαρίστες ?

Ποιος είναι ο Έλληνας που όχι μόνο σκέφτεται αλλά και πράττει κατά συνείδηση και αξιοπρέπεια ? Ψάξε βρες τον και μετά έλα μίλησέ μου για ιστορική συνέχεια. Αλλιώς κάθησε και βλέπε Λαζόπουλο για να 'χεις άλλοθι ότι είσαι διαμαρτυρόμενος.

Εν οίδα

Υ.Σ. Ποτέ δε μου άρεσε ο όρος "Ελληνάρας"

Δεν υπάρχουν σχόλια: