ΗΘΙΚΟΝ ΔΙΔΑΓΜΑ

Ο ΑΠΑΙΣΙΟΔΟΞΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑΣ ΚΑΛΑ ΕΝΗΜΕΡΩΜΕΝΟΣ ΑΙΣΙΟΔΟΞΟΣ







Πέμπτη 12 Αυγούστου 2010

Νοηματική γλώσσα

Πολύ ενδιαφέρον βιβλίο. Προσφορά από Π.Σ.

Ξεκινάει και λέει: "Πόσοι από μας ξέρουν 5-10 λεξούλες/φράσεις σε δύο και τρεις γλώσσες;; Και πόσοι έχουν έστω μάθει μια λέξη -Καλημέρα- στη νοηματική;;"
Κι έχει δίκιο. Οι άνθρωποι γύρω μας εκφράζονται με τη γλώσσα του σώματος, χειρονομούν, κουνιούνται ολόκληροι, χέρια-πόδια, γκριμάτσες κτλ, αλλά δεν μπορούν να επικοινωνήσουν με έναν κωφό. Θα μου πεις σε ποιον δίνεται η ευκαιρία να συναντήσει κωφούς ανθρώπους, ενώ ρωσίδες (πανιμάι, πανιμάι!!) γερμανίδες, όλο και κάπου θα πετύχεις. Από την άλλη, υπάρχουν περιπτώσεις που δεν ξέρεις πώς να φερθείς. Ας πούμε σε μία στάση πέτυχα μία γυναίκα να μιλάει με έναν τύπο. Αυτός έκανε τη νοηματική, ενώ αυτή απλώς μιλούσε αργά, χαμηλόφωνα και με τονισμένη άρθρωση, ώστε να τη διαβάζει σα χείλη ο άλλος. Και χάρηκα που προφανώς η κοπέλα δεν ήξερε τα σύμβολα, αλλά μπορούσαν να συννενοηθούν. Οι αποκλεισμοί ατόμων και συμπεριφορών είναι πολύ απλοί, γίνονται χωρίς να το καταλάβεις και δεν σου στοιχίζουν εσένα. Δεν παίρνεις καν χαμπάρι ότι πλήγωσες έναν άνθρωπο. Το καταλαβαίνει όμως αυτός. Όταν του φωνάζεις για να ακούει καλύτερα, ή όταν μιλάς χωρίς να σε βλέπει, με γυρισμένη πλάτη, σίγουρα δεν έχεις ψυλλιαστεί τίποτα και μάλλον χρειάζεσαι το βιβλίο για κανα δυο προσπάθειες εκμάθησης.

Πάνω από όλα το χρωστάμε στον εαυτό μας και για την καλή μας τύχη, της ακοής, αλλά και για την ανάγκη της επικοινωνίας με ΟΠΟΙΟΝΔΗΠΟΤΕ άνθρωπο που βρεθεί μπροστά μας. Δεν αναφέρομαι σε "ειδικές ανάγκες" καθότι δεν το κατέχω το θέμα, αλλά απλώς με αφορμή του καλού φίλου που μου το πρόσφερε το βιβλίο, πιστεύω ότι υπάρχουν περιθώρια για άπειρες εφαρμογές και καθιέρωση στην καθημερινότητα μας. Άνετα μπορούν να εφαρμοστούν στα σχολεία, μικρών ηλικιών κυρίως, ώστε να ξεφύγει από τον χαβαλέ και τον εξευτελισμό, αλλά και σε Δημόσιες Υπηρεσίες, των τόσο καλών και αγαπητών μας Δημοσίων Υπαλλήλων, που προσπαθούν να δείξουν τον καλό τους εαυτό σε πείσμα όσων τους θεωρούν φύρα για τη χώρα.

Γενικά ο αλληλοσεβασμός ξεκινάει πάντα από τον φαινομενικά ισχυρό, ώστε να δώσεις δικαίωμα και στον θεωρητικά πιο αδύναμο να στον προσφέρει πίσω. Έτσι τουλάχιστον επιβάλλει η αρμονικά δομημένη κοινωνία με τους δεσμούς της . Οπότε θα περιμένουμε πολλές χιλιετίες ακόμα στην Ελλάδα για να δούμε τέτοιες νοτροπίες

Δεν υπάρχουν σχόλια: