ΗΘΙΚΟΝ ΔΙΔΑΓΜΑ

Ο ΑΠΑΙΣΙΟΔΟΞΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑΣ ΚΑΛΑ ΕΝΗΜΕΡΩΜΕΝΟΣ ΑΙΣΙΟΔΟΞΟΣ







Κυριακή 1 Μαρτίου 2009

Στο Σοχό περνάμε καλά.


Για το Καρναβάλι Σοχού, λίγοι ίσως έχετε ακούσει. Ο Σοχός, ένα χωριό στις αρχές του όρους Βερτίσκου, 50 περίπου χιλιόμετρα έξω απ'τη Θεσσαλονίκη, "κουβαλάει" ένα έθιμο απ΄τα παλιά. Τους "κουδουνοφόρους" ή "κουδουνάδες", ένα σχετικά παγανιστικό έθιμο με αρχαίες ρίζες. Επιβίωσε ως τώρα, σίγουρα γιατί λειτούργησε ως, τρόπον τινά, "εξορκισμός" των κακών πνευμάτων και δαιμόνων, στα οποία απέδιδαν κάθε γκαντεμιά. Τα τεράστια κουδούνια και οι προβιές από μαύρο τράγο τρομοκρατούσαν τα ξωτικά, τα νεφελιμόπουλα και κάθε μπαγασονεραϊδόπαιδο.
Οι σημερινές προσπάθειες αναβίωσης είναι αξιοπρόσεκτες, όχι μόνο ως αντίβαρο γνησιότητας στον κοζανίτικο φανό και τους Γενίτσαρους της Νάουσας, αλλά και στα ψευτο-λάτιν κακέκτυπα καρναβάλια, τύπου Πατρών. Μη φαντάζεστε επομένως φανταχτερά άρματα και τατοιαύτα, παρά μόνο καθαρό και ντόμπρο πανηγυροκαρνάβαλο. Κλασικές εικόνες με τους πανηγυρτζήδες, κλαριτζήδες, σουβλατζήδες, και άλλους λοιπούς -τζήδες των ευρύτερων Βαλκανίων. (Προσοχή στη φωτό δεξιά, όπου ο τύπος φρενάρει με το πόδι. Μεγάλε !!!!)

Εμείς περνάμε πολύ καλά !! Κάθε χρόνο και καλύτερα. Τρέλα και χορός. Απ΄τα ΚΑΠΗ Σοχού μέχρι τα πιτσιρίκια της γειτονιάς πάνω στα γαϊδούρια, απ΄την περιφορά των κουδουνάδων, να σου σπαν τα τύμπανα, μέχρι την ετοιμασία του γαμπρού και της νύφης, με δεκάδες μουρλοπαρατρεχάμενους.
Το Καρναβάλι ακόμα διατηρείται εντόπιο και γνήσιο, χωρίς φοβερές προσμείξεις. Απλότητα και σχετικός αυθορμητισμός νομίζω ότι είναι τα στοιχεία που κάνουν το κλίμα πολύ ενδιαφέρον και ψυχαγωγικό/εκτονωτικό. Εκ των ων ουκ άνευ, ειδικά σ'αυτά τα έρμα Βαλκάνια, είναι η "Παρέα". Αν έχεις καλή παρέα, που λένε......

width="400" height="324" id="FlowPlayer">






Μη ξεχνάμε και τον ουρανίσκο, που τρελαίνεται για κατσίκια κι άλλα αμνοερίφια, λουκάνικα και λοιπά εδέσματα. Οι μυρωδιές κάνουν ακόμα και έναν "άγιο χορτοφάγο", τέρας δεινοσαυρίσιο και σαρκοβόρο κτήνος. Θα φάτε, θα σκάσετε, θα πληρώσετε λίγα, αν είστε και λίγο έξυπνοι, ώστε να επιλέξετε τις ώρες που οι άλλοι θα έρχονται, εσείς να έχετε ήδη φάει και να φεύγετε, δε θα ταλαιπωρηθείτε καθόλου, θα απολαύσετε τη θέα απ'το Εκκλησάκι των Αγίων Αποστόλων (που παρεπιμπτόντως η καμπάνα του είναι οικογενειακή δωρεά-γι'αυτό και η μεροληψία), θα παίξετε με τα παιδιά σας, θα χορέψετε, θα πιείτε, θα γελάσετε, θα γεμίσετε τις μπαταρίες και πάλι θα ξαναρθείτε, του χρόνου, με πιο πολλή όρεξη. Νομίζω........

1 σχόλιο:

Yannis είπε...

Νομιζω κια η αδερφη μου ηταν εκει. τους ειδες;