ΗΘΙΚΟΝ ΔΙΔΑΓΜΑ

Ο ΑΠΑΙΣΙΟΔΟΞΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑΣ ΚΑΛΑ ΕΝΗΜΕΡΩΜΕΝΟΣ ΑΙΣΙΟΔΟΞΟΣ







Σάββατο 8 Νοεμβρίου 2008

Όταν έρχεται ο χειμώνας, κρυώνουν τα βρακιά μας!!!


Συνέχεια της προηγούμενης ανάρτησης.


Το ένστικτο ενός μεγάλου διανοητή. Τι είπε ο μεγάλος (ο γιός μου) :

" ΟΤΑΝ ΕΡΧΕΤΑΙ Ο ΧΕΙΜΩΝΑΣ, ΚΡΥΩΝΟΥΝ ΤΑ ΒΡΑΚΙΑ ΜΑΣ" .

Το ακούς και λες: Κάτι μου θυμίζει. "ήρθε ο χειμώνας κι ο κοσμάκης τα'χει χάσει, και παλτουδιά καινούρια τρέχει ν'αγοράσει". Αλλά η σκέψη είναι πολύ βαθιά.΄


Σου λέει: Έρχεται ο χειμώνας (η κρίση, το crash, το κραχ, το έλα-να-δεις, πες το όπως θες) και η πρώτη εμφανής απώλεια ΔΕΝ είναι να "παγώσει" το δέρμα μας, η επιχείρησή μας, το σπίτι μας, η τοπική οικονομία μας. Το πρώτο που "παγώνει" είναι η άμεση γραμμή προστασίας μας, αυτό που μας κρατά πρωτίστως ζεστούς.
Τι μας φέρνει το ζεστό χρήμα;; Το δάνειο μας!! Βάλε το βρακί σου και μετά βγες στην αγορά. Παρ'το το δάνειο (ή την επιχορήγηση από άλλο δανεισμό) και ύστερα κάνε αναπτυξιακά σχέδια. Αφού λοιπόν σταματάει η ζέστα του δανεισμού και συνεπώς η ρευστότητα (το αίμα ως ρευστό υλικό φέρνει αντίστοιχα αποτελέσματα), σταματάει κάθε ανάπτυξη, παγώνει κάθε επιχειρηματικότητα. Έμφραγμα! Κι όπως όταν νεκρώνεται κάτι, θέλει πολύ χρόνο για την αναγέννηση (όποτε και όταν αυτή συμβεί).
Μέχρι τότε, τα χρέη των δανείων υφίστανται, δε παραγράφονται, σαν τα εγκλήματα φόνου μετά 20ετίας. Κι όσο και αν γίνεται προσπάθεια για μείωση των επιτοκίων, η ουσιαστική μετακύλιση της πληρωμής καταλήγει στον καλά-να-πάθω-που-'θελα-στεγαστικό δανειολήπτη. Το περιβόητο credit crunch που λυγίζει όλους τους αμερικανούς μεσοαστούς με βλέψεις για μεζονέτα στα suburbs, ελληνιστί προάστια. Όλους αυτούς που με χαρά βγήκαν στους δρόμουν να πανηγυρίσουν τη νίκη του Μπαράκ. Πάλι καλά που εδώ τα δάνεια τα παίρνουμε για τα αμάξια και τις διακοπές. Όχι ότι κι εδώ δε θα κατασχεθούν σπίτια ή επιχειρήσεις. Αλλά λόγω της οικογενειοκρατίας και της παροχής υπηρεσιών (αεριτζίδικων ως επί το πλείστον), πολύ λίγοι-ελπίζω-θα μείνουν στο δρόμο, κι ούτε και καμμιά τραγική κάμψη θα προκύψει. Σίγουρα όμως το τσουνάμι κάποιους θα πνίξει. Εύχομαι ΌΧΙ ΕΣΑΣ.
Ας πνίξει τους άλλους.
-Μα εμείς είμαστε οι άλλοι.
-Κι εμείς ποιοί είμαστε;;
-Πάντως όχι οι άλλοι!

Δεν υπάρχουν σχόλια: