Σάββατο 7 Δεκεμβρίου 2013

Ένα σχόλιο

Ένας από τους πιο σοβαρούς σχολιαστές που παρακολουθώ στο protagon.gr, είναι ο Αλέξανδρος Πιστοφίδης, οικονομολόγος στις σπουδές, έχει ασχοληθεί με τον επαγγελματικό προσανατολισμό, σαν σύμβουλος, έχει γράψει/μεταφράσει και κανα δυο βιβλία, υπογράφει πάντα με ονοματεπώνυμο, αποδίδει τα τω Καίσαρος τω καίσαρι, έχει (απ'ότι φαίνεται) μεγάλη επαγγελματική εμπειρία, σε Γερμανία, Ευρώπη γενικά, Ελλάδα, σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα. Διαβάζω πάντα τα "σεντόνια" που γράφει, έχει κι αυτός αρκετά να πει. Με αφορμή τη συζήτηση για τον προϋπολογισμό και αν αυτή έχει κάποια λογική, γράφει:

Το τεύχος 48 /2006 του έγκριτου γερμανικού περιοδικού «Der Spiegel», ήταν αφιερωμένο στη λογική. Το εξώφυλλο του περιοδικού είχε τίτλο «η ανακάλυψη της λογικής στην Αρχαία Ελλάδα». Κάνοντας μια αναφορά τους έλληνες φιλοσόφους της Ιωνίας, έγραφε: «λίγες φράσεις έχουν παίξει ένα τόσο καταλυτικό ρόλο στην ιστορία της εξέλιξης της ανθρώπινη σκέψης όσο η περίφημη φράση του Ηράκλειτου (6o -5o π.Χ. αιώνα):«γινομένων γαρ πάντων κατά τον λόγον», που σημαίνει, «διότι όλα γίνονται με βάση τη λογική». Σύμφωνα με το περιοδικό πάντα, «πάνω σ’ αυτή τη ρήση στηρίχτηκαν οι Πλάτων και Αριστοτέλης για να δημιουργήσουν αυτό που ονομάζουμε σήμερα δυτικό τρόπο λογικής σκέψης». 

Υπάρχει άραγε «έλληνας οπαδός της λογικής», που παρακολουθεί τις συζητήσεις στο «ναό της δημοκρατίας», τη «δημιουργία γνώσης» στα πανεπιστήμιά μας, τους σύγχρονους στοχαστές μας, που έξω απ’ τα σύνορά μας δεν τους ξέρει κανένας και όμως, να εξακολουθεί να πιστεύει ότι είμαστε γνήσιοι πνευματικοί κληρονόμοι εκείνων και όχι απλώς «κληρονόμοι δίχως διαθήκη», «πνευματικοί πλαστογράφοι και αρχαιοκάπηλοι»;

Οση σχέση έχουν οι σκοπιανοί με το Μεγαλέξαντρο, άλλη τόση έχουμε κι εμείς με τον Αριστοτέλη και τη λογική του. Ας ξυπνήσουμε επιτέλους μετά από 20 αιώνες ύπνου κοιτώντας την αλήθεια κατάματα. Είμαστε τα απομεινάρια ενός συνονθυλεύματος τυχοδιωκτών της ευρύτερης περιοχής του ελλαδικού χώρου, που τείνουμε να γίνουμε του ευρύτερου αφροασιατικού χώρου. Αυτό δεν είναι λάθος. Αυτό είναι ο ωμός και αδυσώπητος ιστορικός ρεαλισμός της φύσης.

Είναι και ήταν και η δική μου άποψη μου 100%, από τότε που  κατάλαβα λίγο την ψυχοσύνθεση του μέσου όρου της πλειοψηφίας των Ελλήνων, δυστυχώς. Πουλάμε (ακόμα κι εγώ, εδώ που είμαι) Αριστοτέλη και Σωκράτη, αλλά απέχουμε παρασάγγας από την εφαρμογή και το πνεύμα των νόμων τους. Δεν ήμασταν απλώς ικανοί, άξιοι του ονόματος μας, αν ήμασταν Τσέχοι, Ουρουγουανοί, Ταϊλανδοί, μάλλον δε θα υπήρχε πρόβλημα (με επιφύλαξη αυτό), οι συγκρίσεις σε αυτό το επίπεδο είναι κακό να γίνονται, trotzdem unvermeidlich.
H Logik των άλλων συγκρούεται με την εγχώρια "Λογική" του "εδώ-έτσι-γίνονται-τα-πράγματα-κι-άμα-σας-αρέσει", και τα καταφέρνουμε πάντα, μα πάντα, να βγάζουμε όλους τους άλλους παράλογους και συνωμότες, εχθρούς και ζηλιάρηδες του μεγάλου τρανού Έθνους και της Ιστορίας μας. Όσο πιάνει η μπογιά, καλά θα είναι, μετά το ξέβαμμα είναι το πρόβλημα.
Ο βασιλιάς ήταν γυμνός από την αρχή, απλά οι άλλοι γουστάραν γυμνισμό.
Μάλλον όχι πλέον.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου