Τι είναι η Ώρα της Γης;
Η Ώρα της Γης (EARTH HOUR) ξεκίνησε ως μία εκστρατεία ευαισθητοποίησης που καλούσε τους πολίτες του Σίδνεϊ για να σβήσουν τα φώτα τους ένα βράδυ, για μια ώρα. Η ενέργεια αυτή σύντομα μετατράπηκε σε μία από τις μεγαλύτερες πρωτοβουλίες ενάντια στην κλιματική αλλαγή παγκοσμίως. Φέτος, στις 20.30 το Σάββατο 28 Μαρτίου, καλούμε τους πολίτες σε ολόκληρο τον κόσμο να σβήσουν τα φώτα τους για μία ώρα – την Ώρα της Γης. Στόχος μας είναι να συμμετάσχουν 1 δισεκατομμύριο άνθρωποι, σε περισσότερες από 1000 πόλεις, και όλοι μαζί να αποδείξουμε πως είναι δυνατόν να δράσουμε ενάντια στην υπερθέρμανση του πλανήτη.
Η Ώρα της Γης ξεκίνησε το 2007 στο Σίδνεϊ της Αυστραλίας με τη συμμετοχή 2.2 εκατομμυρίων νοικοκυριών και επιχειρήσεων που έσβησαν τα φώτα τους για μία ώρα. Μόλις έναν χρόνο αργότερα η εκστρατεία μετατράπηκε σε ένα παγκόσμιο κίνημα για το κλίμα με τη συμμετοχή 100 εκατομμυρίων ανθρώπων σε 35 χώρες. Παγκοσμίως γνωστά κτίρια και τοποθεσίες όπως η γέφυρα Golden Gate και το Κολοσσαίο, σκοτείνιασαν για μία ώρα και μετατράπηκαν σε σύμβολα ελπίδας για ένα πρόβλημα που γίνεται κάθε ώρα και πιο έντονο.
Η Ώρα της Γης 2009 απευθύνεται σε κάθε πολίτη, κάθε επιχείρηση και κάθε ανθρώπινη κοινότητα στον πλανήτη. Μας καλεί να δράσουμε, να αναλάβουμε τις ευθύνες μας και να συμμετέχουμε ενεργά σε πρωτοβουλίες για ένα βιώσιμο μέλλον. Πασίγνωστες τοποθεσίες, μνημεία και κτίρια σε όλο τον πλανήτη θα σκοτεινιάσουν και φέτος. Άνθρωποι σε όλο τον κόσμο θα σβήσουν τα φώτα τους και θα ενώσουν για μία ώρα τις ζωές για το μέλλον του πολύτιμου πλανήτη μας.
Περισσότερες από 64 χώρες συμμετέχουν στην Ώρα της Γης 2009. Αυτός ο αριθμός μεγαλώνει καθημερινά, καθώς οι άνθρωποι καταλαβαίνουν πως μία τόσο απλή ενέργεια, όπως το να σβήσουν τα φώτα τους, μπορεί να έχει τόσο μεγάλη συμβολή στην έλευση της αλλαγής.
Η Ώρα της Γης είναι ένα μήνυμα ελπίδας και δράσης.
Αυτά λέει η WWF. Εγώ νομίζω ότι τέτοιες δράσεις, (αν και δε μου μοιάζει σωστός ο όρος), κυρίως λειτουργούν ως πυροτεχνήματα. Έντονη απήχηση, θεαματικό αλλά στιγμιαίο αποτέλεσμα. Σίγουρα κάτι τέτοιο μπορεί να λειτουργήσει ως έναυσμα για συζήτηση ή περαιτέρω ουσιαστική δραστηριότητα. Συχνά όμως οι περισσότεροι μένουν σ'αυτό το γεγονός χωρίς να επεκτείνουν τη θέλησή τους στις πιο "δύσκολες" αποφάσεις.
Το να κλείσω τους διακόπτες μου για μία ώρα, φαντάζει και είναι τόσο απλό και εύκολο, που προφανώς δε θα έχει καμμία αξία, εάν μετά εγώ συνεχίζω τον ίδιο "ενεργοβόρο" τρόπο ζωής. Αν ούτως ει άλλως, αλλάζω συνήθειες, όσον αφορά το αυτοκίνητο, τη χρήση των οικοσυσκευών μου, τα απορρίματά μου, την κατανάλωση νερού και ρεύματος κτλ, κτλ, ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΚΑΜΜΙΑ ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΣΗΜΑΣΙΑ, σβήσω ή δε σβήσω έναν κωλοδιακόπτη.
Αλλά αυτά είναι δύσκολα. Που να αλλάξουν συνήθειες μιας Υπερκαταναλωτικής ζωής!
Τα Χριστούγεννα, που βλέπαμε όλη την υπερβολή στο φωτοστολισμό και το τρελό ξόδεμα ρεύματος, για να μας βλέπουν από την άλλη γειτονιά και να σκάσουν απ'τη ζήλια τους, που εμείς έχουμε το υπέρλαμπρο δέντρο, τότε δεν υπήρχε σκέψη για την ώρα της Γης.
Αυτό ήταν άλλο, θα μου πεις. Τώρα όμως, που οι σπόνσορες θυμούνται ότι: Ναι, βρε παιδί μου, πολύ ρεύμα καίμε με τα φώτα, ας τα κλείσουμε για λίγο, γιατί είμαστε και οικολόγοι. Γι' αυτό κλείνουμε το φως και λέμε ότι είμαστε συνειδητοποιημένοι πολίτες. Ακριβώς όπως και όλοι οι "Διαμαρτυρόμενοι" bloggers, σαν και του λόγου μου.
Στο τέλος, είτε τα σβήσετε είτε δε τα σβήσετε, το βασικό είναι να αλλάξεις τρόπο ζωής.
Κι από λίγο-λίγο, γίνεται πολύ......
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου