Πέμπτη 26 Ιουνίου 2008

Κι αν είναι η μοίρα μου σακατεμένη.....

Πρωϊνή συζήτηση στο χώρο εργασίας: Πόσο ελέγχεις τη ζωή σου; Απλή ερώτηση. Είναι το ίδιο απλή η απάντηση;
Ο πρώτος συζητητής μιλάει για καθαρή ατομική διαχείριση των επιλογών και άρα προσωπική και αποκλειστική ευθύνη για κάθε συνέπεια. Ο δεύτερος επιμένει ότι όποιο και αν είναι το πρωτογενές υλικό, οι συνθήκες είναι αυτές που καθορίζουν την πορεία σου. Ο τρίτος και ο πιο εντάξει τύπος (εγώ δηλαδή)εξηγεί πως σε κάθε παλαιοεγκέφαλο υπάρχει ένα σύνολο προκαθορισμένων επιλογών και αντιδράσεων, που μπορούν να εξωτερικευθούν ή όχι, ανάλογα με τις συνθήκες που θα βρεθείς. Όπως όταν διαθέτεις στο DNA σου ένα ογκογονίδιο, που μπορεί να εκφραστεί σε εξελισσόμενο καρκίνο ή όχι, ανάλογα με τις μεταλλάξεις που δεχθεί, κυρίως από εξωγενείς παράγοντες (π.χ. περιβάλλον καπνιστικό, καρκινογόνες τροφές, κλπ). Έτσι η ανθρώπινη φύση σου δόθηκε, είναι δηλαδή δε-δομένη. Το πως θα πορευτείς είναι θέμα των συνθηκών, είτε τις επιλέξεις είτε σε επιλέξουν.
Κάπως έτσι κινήθηκαν οι θέσεις και απόψεις, μέχρι που μας έκραξαν απ' τη δουλειά, το βουλώσαμε και τα κεφάλια μέσα. Υπ' όψη ότι ένας απ' τους τρεις ήταν το μεγάλο αφεντικό. Θα μου πεις τώρα ποιος ηλίθιος διαφωνεί με το αφεντικό, αλλά αυτό είναι άλλο θέμα.

Προσθέτω τώρα άλλες γνώσεις που "Εύρηκα" από τις γνωστές πιάτσες. Λέγαν οι αρχαίοι:
Οι Μοίρες είναι τρεις και ρυθμίζουν το ίδιο τις ζωές μας :

η μοίρα του τυχαίου ή της ανάγκης , δηλαδή του αστάθμητου παράγοντα (Μοίρα Λάχεση) ,

η μοίρα η ατομική ή των επιλογών μας (Μοίρα Ατραπό)

και η μοίρα της φιλοδοξίας και του χρήματος (Μοίρα Κλωθώ)

Προσωπικά μου αρέσει η Λάχεση. Όπως λέει και στους "3 Kings": Ποιό είναι το σημαντικότερο πράγμα στον κόσμο; -The current necessity (η τρέχουσα ανάγκη). Αν το προσαρμόσουμε τώρα στον ορισμό της Λάχεσης, το κάνουμε " Η τυχαία ανάγκη ". Το ότι δε βγάζουμε νόημα έτσι, δεν έχει απολύτως καμμία σημασία. Σίγουρα πρέπει να υπάρχει!!

Άλλο σχόλιο του Ζήνωνα του Στωϊκού : "Θεός , νους , ειμαρμένη και Δίας είναι το ίδιο πράγμα που καλείται με πολλά άλλα ονόματα". Καλό έεε; Άρα και το μυαλό μας, ο φλοιός, που θεωρητικά επιλέγει, και η μοίρα, και οι υπερκόσμιες δυνάμεις είναι ένα και το αυτό. Ενοποίηση των δυνάμεων που ελέγχουν τη ζωή σου. Ενοποίηση της ενέργειας. Τύφλα να 'χει η θεωρία των υπερχορδών! Κι αυτό το πρόλαβαν Έλληνες!


Και κάτι για επίδοξους επιτυχημένους:

"Όπως κληρονομείς τα πλούτη έτσι κληρονομείς και την φτώχια . Είναι θέμα τύχης" (Ντάνιελ ΜακΦάντεν , Νόμπελ Οικονομίας).



Πάρτε να 'χετε και δύο δελφικά παραγγέλματα:

"ΤΥΧΗΝ ΣΤΕΡΓΕ" = Να συμφωνούμε (αποδεχόμαστε) με την ειμαρμένη μας (τα μοιραία γεγονότα της ζωής μας) .

"ΤΥΧΗΝ ΝΟΜΙΖΕ" = Να έχουμε κατά νου το τυχαίο που θα συμβεί

Υ.Σ. Την επόμενη φορά που θα ευχηθείς καλή τύχη, πρόσεχε τι εύχεσαι!! (Κινέζικο αυτό)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου